Hvis landet kommer til at stå over for en "eksistentiel trussel," så vil de uden at tøve tage atomvåben i brug.
Sådan lyder det fra Dmitry Peskov, som er talsperson for Kreml.
"Vi har et koncept om indenrigssikkerhed, og det er offentligt. I kan alle løse grundene som kan føre til, at atomvåben vil blive brugt. [...] hvis noget er en eksistentiel trussel for vores land, så kan det [atomvåben] blive brugt i overensstemmelse med vores koncept," har Peskov således forklaret.
Det er dog ikke sikkert, hvad der helt præcist menes med en "eksistentiel trussel," men der er grund til at frygte, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, kan mene, at det er en "eksistentiel trussel" mod Rusland, hvis NATO sætter tropper ind i Ukraine.
I starten af krigen i Ukraine truede Putin nemlig indirekte med brugen af atomvåben, hvis NATO og Vesten blandede sig.
I en tale advarede han således NATO om at "stå i vejen" for hans planer og udtalte, at det ville resultere i "konsekvenser, som man aldrig har set i historien før," hvis NATO blander sig.
Kun få dage senere beordrede han desuden Ruslands militære styrker, som har adgang til atomvåben, til at være i højeste beredskab.
Flere frygter, at Putin måske kan finde på at bruge atomvåben, fordi han føler sig trængt op i en krog, da krigen mod Ukraine formentlig er sværere og går langsommere fremad, end han havde troet og håbet.
Peskov har dog udtalt i et interview med CNN, at Putins 'specialoperation' i Ukraine "går fuldstændig i overensstemmelse med planerne [...], som blev lagt forinden."
I tidens løb har lande som Rusland, USA og Nordkorea affyret adskillige atombomber som forsøg, men der er kun blevet brugt atombomber mod beboede områder to gange i historien.
Begge atombomber blev affyret af USA mod Japan under Anden Verdenskrig.
Det skete henholdsvis mod Hiroshima d. 6. august 1945 og mod Nagasaki d. 9. august 1945.
De to sprængninger resulterede ifølge Wikipedia i mellem 150.000 og 250.000 dødsfald og førte desuden til, at Japan kapitulerede.