Det er ikke kun Ukraine, som må trækkes med russiske soldater, og cirka 30.000 russiske tropper befinder sig således lige nu i et helt andet europæisk land - nemlig Hviderusland.
Det skriver TV2.
Selvom Hviderusland - efter landets præsidents udmelding om, at de vil støtte Rusland og lade russiske tropper og missiler angribe derfra - og Ukraine ikke just er venner for tiden, så har de to lande det til fælles, at de begge var en del af Sovjetunionen indtil dennes fald i 1991.
Hviderusland blev således en del af Sovjetunionen efter Første Verdenskrig, og var det helt indtil 1991 pånær en kort periode som en del af Tyskland under Anden Verdenskrig, og Ukraine har været en del af Sovjetunionen siden Anden Verdenskrig.
Ruslands præsident, Vladimir Putin, har som bekendt et skjult ønske om at genskabe Sovjetunionen, og han er altså derfor interesseret i at gøre både Ukraine og Hviderusland (og en del andre lande) til en vasalstat og på den måde udvide det russiske territorium.
Selvom de 30.000 russiske tropper, som lige nu befinder sig i Hviderusland, ikke har indtaget landet med vold mod regeringens vilje ligesom i Ukraine, så er det dog stadig noget, som minder om en 'invasion'.
Siden d. 17. januar har Putin nemlig i alt diskrethed været i gang med at overtage magten i Hviderusland, da han indsatte 30.000 soldater, som skulle have forladt landet d. 20. februar.
Nu har de dog fået lov at blive på ubestemt tid af Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko.
Ifølge landets forsvarsministeriet er det på grund af situationen i Ukraine, men i virkeligheden har Lukasjenko nok ikke haft det helt store valg.
I hvert fald ikke hvis man spørger Flemming Splidsboel, som er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), som ifølge TV2 siger, at "det, der foregår lige nu, ligner en de facto russisk overtagelse af Hviderusland."
Hviderusland har nemlig været uafhængig af Rusland i flere årtier, men Putin har siden præsidentvalget i Hviderusland i 2020 haft et horn i siden på Lukasjenko, som ofte omtales som 'Europas sidste diktator'.
Her opstod der nemlig enorme og voldsomme demonstrationer i landet på grund af valgsvindel, og Lukasjenko var derfor nødsaget til at tage imod hjælp fra russisk politi for at få styr på masserne og desuden tage imod økonomisk støtte fra Rusland for at klare de vestlige sanktioner, som præsidentvalget førte med sig.
Nu er Lukasjenko og Hviderusland derfor praktisk talt under russisk kommando.
"Putin har taget sig dyrt betalt," har Splidsboel således udtalt og samtidig forklaret, at Lukasjenko nærmest har givet magten over Hviderusland til Putin.
Siden præsidentvalget i 2020 har vi således set, hvordan Lukasjenko og Hviderusland blandt andet har anerkendt Ruslands annektering af Krim-halvøen i Ukraine og desuden udtalt, at de støtter Rusland i kampen mod Ukraine og vil forsvare Rusland ved en eventuel invasion af landet.
Senest har Lukesjenko meldt ud, at Rusland kan opstille atomvåben i Hviderusland, hvis det bliver nødvendigt.