Nordkoreansk embedsmand: Atomvåben er nøglen til fred

Mathias Madsen

139 uger siden

|

13/03/2022
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En nordkoreansk embedsmand har udtalt sig om, hvorvidt han mener, at Rusland ville have invaderet Ukraine, hvis landet stadig var i besiddelse af atomvåben.

Dagens topnyheder

Krigen i Ukraine er nu gået ind i sin tredje uge. Mere end to millioner ukrainere er ifølge FN flygtet ud af landet, ligesom at mere end én million er blevet fordrevet internt i landet. 

Flere tusinde soldater meldes dræbt på begge sider af krigen, og mere end 1.000 civile - herunder kvinder, børn og ældre - har ifølge FN måtte lade livet eller er blevet såret af russiske missilangreb.

Fire dage inde i invasionen reagerede Ruslands præsident, Vladimir Putin, på Vestens hårde sanktioner ved at beordre de russiske tropper, som har adgang til atomvåben, til at være i "forhøjet beredskab," hvilket altså var en indirekte trussel mod Vesten.

En trussel som USA's præsident, Joe Biden, blandt andre fordømte og beskrev som "totalt uacceptabelt," mens Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, udtalte, at det blot var "bluff."

Om det er bluff eller ej er ikke til at sige, men uanset hvad så er det et stærkt 'kort' at have på hånden, da hele verden frygter, at Putin kan finde på at tage atomvåben i brug.

En form for våben som Rusland i øvrigt besidder cirka halvdelen af verdens beholdning af. Læs hvad der ville ske, hvis Rusland affyrede atomvåben, her

Nu har en højtstående embedsmand fra Nordkorea ifølge Unilad udtalt sig om brugen af atomvåben i krigen og blandt andet forklaret, at de er vejen til fred, da Rusland formentlig ikke ville have invaderet Ukraine, hvis landet var i besiddelse af atomvåben. 

Ukraine har nemlig ikke været i besiddelse af atomvåben siden midten af 1990'erne.

Dette skyldes at landet, sammen med de to andre tidligere Sovjetregioner, Hviderusland og Kazakhstan, underskrev 'Budapest memorandummet' i 1994, hvor USA, Storbritannien og Rusland forpligtede sig til hverken at true disse tre lande militært eller økonomisk. 

Til gengæld opgav både Ukraine, Hviderusland og Kazakhstan blandt andet deres atomvåben i løbet af årene 1993-1996, hvilket var en del af planen om at begrænse udbredelsen af atomvåben i verden. 

I dag er det således også 'kun' USA, Rusland, Frankrig, Kina, Storbritannien, Pakistan, Indien, Israel og Nordkorea, som er i besiddelse af atomvåben.

Nordkorea har dog tilsyneladende ikke tænkt sig at skaffe sig af med deres atomvåben, da flere kilder mener, at landet er ved at opruste med både 'almindelige' missiler og atomvåben. 

"Nordkorea er tilsyneladende ved at knytte sig mere til sit arsenal af atomvåben siden krisen i Ukraine [begyndte]. Holdningen blandt højtstående nordkoreanske embedsmænd er, at den ukrainske krise begyndte, da Kyiv efterlod sit arsenal af atomvåben," har Daily NK således skrevet. 

Satellitbilleder har desuden vist, at Nordkorea er begyndt at bygge videre på et atomprøveanlæg, som ellers har stået uberørt i flere år, ligesom at landet på det sidste har udnyttet Vestens opmærksom på krigen i Ukraine til at gennemføre adskillige prøveaffyringer af missiler. 

Mange mener altså, at Nordkorea udnytter situationen i Ukraine til at forsvare, at de beholder og fortsat tester deres atomvåben.