Monica er ramt af sjælden sygdom: Bruger over 30.000 kroner på mad til sig selv om måneden

Nicolai Steinicke

67 uger siden

|

09/10/2023
Udland
Foto: Privat
Foto: Privat
Monica Wickstrøm (56) skal spise enorme mængder mad for at få næring i kroppen. Den dyre månedlige diæt virker for Wickstrøm, men snart er hun ruineret.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

- Det ødelægger min økonomi, når jeg bliver frataget muligheden for at få råd til andet end at spise, siger Monica Wickstrøm (56) til Dagbladet.

Wickstrøm har tarmsygdommen Crohns sygdom, og har derfor været igennem flere operationer.

Det har ført til, at kvinden fra Tønsberg har fået den sjældne tarmsygdom korttarm, som igen betyder, at hun skal spise enorme mængder mad for at optage næringsstofferne.

- Jeg vejede 40 kilo, da jeg forlod hospitalet. Da jeg så mig i spejlet, var mine knæ større end mine lår. Så blev jeg bange for døden, siger Wickstrøm. 

Monicas læge, Snorri Olafsson, har anbefalet, at hun får en diæt, som hun i øjeblikket skal bruge 7.985 kroner om ugen på, hvilket svarer til 31.940 norske kroner (20.740 danske kroner) om måneden, skriver NRK.

Ifølge Forbrugerforskningsinstituttet SIFO's referencebudgetberegner kan en aleneboende kvinde mellem 51 og 60 år forvente at bruge 3.620 NOK om måneden på mad og drikke.

Derfor spiser og drikker Wickstrøm næsten ti gange så meget, som en kvinde i 50'erne har brug for.

- Jeg skal kun spise rene råvarer, så der bliver en masse rent kød, fisk og grøntsager, siger den 56-årige til Dagbladet.

- Det er min medicin, og jeg mærker allerede, at jeg har det meget bedre, både fysisk og psykisk, efter at have gået på denne slankekur. Derfor mener jeg, at jeg skal få det dækket på blå recept eller gennem grundydelse, siger hun.

Hun fortæller videre, at de høje fødevarepriser gør, at hun inden længe ikke har råd til at bruge penge på andet end mad.

Sundheds- og Omsorgsstyrelsen oplyser til NRK, at det ikke er muligt at få støtte til almindelig mad gennem Blå Receptreglementet.

Overlæge i Sykehuset Innlandet Gjøvik, Snorri Olafsson, arbejder også sammen med flere andre patienter for at finde de mest optimale diæter og de bedste behandlinger.

- Korttarm er en meget sjælden og kompliceret sygdom. Mad, der er godt for dig og mig, er ikke nødvendigvis det, der er godt for de her patienter, siger Olafsson til Dagbladet.

Han forklarer, at i de mest alvorlige tilfælde vil 90 procent af kalorierne gå direkte gennem tarmen, uden at næringsstofferne bliver optaget.

Olafsson har længe arbejdet med patienter med korttarmssyndrom i Norge og i udlandet. Norge er efter hans vurdering et af de "værste i klassen", når det kommer til at investere i patienter med tarmsvigt.

- Kun i Danmark har de et langt bedre system til sådanne patienter. Her i landet har vi ikke vores egne hospitalsafdelinger, der behandler disse patienter, hvilket de gør i andre lande. Derfor får politikerne ikke tilstrækkelige fakta om, hvordan disse patienter skal håndteres.