Grøntsagerne har for alvor vundet indpas i mange hjem, hvor de ofte spiller hovedrollen i en bred vifte af retter.
En af de grøntsager er radisen, der med deres sprøde konsistens og friske smag, har fået en høj stjerne hos mange danskere.
De bruges nemlig hyppigt, både friske og syltede.
Men når radiser syltes og gemmes i længere tid, kan der opstå alvorlige sundhedsrisici, som en mand i Kina for nyligt måtte sande.
I byen Zhengzhou i Henan-provinsen blev en mand alvorligt syg, efter at han havde spist syltede radiser, der havde været opbevaret i et år.
Det skriver Sanook.com.
Kort efter begyndte hans læber, hud og negle at få en lilla nuance, og han oplevede både mavesmerter og problemer med vejrtrækningen.
Derfor lagde han hurtigt vejen forbi hospitalet til en undersøgelse, der afslørede, at han led af nitritforgiftning.
Lektor i fødevare- og ernæringsteknologi ved Kinas landbrugsuniversitet, Zhu Yi, lægger ikke skjul på, at når store mængder nitrit optages i kroppen, så kan det forårsage alvorlige reaktioner som methæmoglobinæmi, der gør blodet ude af stand til at transportere ilt.
Højt indhold af nitrat
Syltede radiser er en populær grøntsag, særligt om vinteren, hvor de ofte anses for at styrke immunforsvaret.
Men netop syltede radiser har et højt indhold af nitrat, der under opbevaring kan omdannes til det sundhedsskadelige nitrit.
Eksperter advarer om, at høje doser nitrit kan føre til symptomer som svimmelhed, kvalme og i værste fald kræft.
Nitrit kan under indflydelse af mavesyre danne nitrosaminer, som forbindes med kræft i mave og spiserør.
For at undgå farer ved hjemmelavet syltning anbefales det at bruge friske råvarer og sikre høj hygiejne under processen.
Ifølge eksperter er nitritniveauet i syltede fødevarer højst 1-2 uger efter syltning, men falder til et sikkert niveau efter 20 dage.
I mandens tilfælde vurderes det, at radiserne enten var blevet opbevaret forkert eller kontamineret under syltningen.