- Det er meget trist og helt utroligt, siger Elvira Messel til Dagbladet.
Hun og hendes familie sad tirsdag i hytten ved Hurum i Asker, da de fik øje på en mystisk skikkelse, der bevægede sig på vandoverfladen tæt på land.
Først troede de, det var en person, men indså først, hvad det var, da de tog kikkerten op.
- Vi forstod ikke, hvad det var, men vi så til sidst, at det var en hval, siger hun.
Hvalen - som formentlig var en vågehval på 7-8 meter - havde en blå plastiktønde fastgjort til kroppen. Vågehvaler er en af syv arter af bardehvaler, der lever i norske farvande, og der er over 100.000 af dem.
- Den kunne ikke komme fri og kunne ikke dykke. Det var virkelig forfærdeligt. Vi gætter på, at tønden var fra et garn. Det var så stort, så vi turde ikke nærme os det og ville ikke stresse det, siger Messel.
De ringede efter hjælp.
- De forsøgte at fjerne tønden, men kunne ikke. De ringede videre for at få mere hjælp, siger hun og tilføjer:
- Det var meget heldigt, at vi så det. Vi så det først med det blotte øje, men brugte til sidst en kikkert. Det var ret slemt. Det er også så svært, siger Messel.
Fredrik Myhre, leder af havholdet i Verdensnaturfonden (WWF), siger til Dagbladet, at det kan være fatalt for hvalen at blive viklet ind i plastik.
- Det er desværre ikke ualmindeligt, at hvaler ender i net eller bliver viklet ind i reb. For hvalen kan dette give store skader og endda være dødeligt, så det er bestemt noget, man bør forsøge at fjerne, siger han.
Det anbefales dog ikke at tage sagen i egen hånd.
- Det er store dyr, og det er nemt at gøre ondt værre. Det anbefales at ringe til Fiskeridirektoratet eller Kyststyrelsen for at indberette, hvad man har set og holde dyret under opsyn, hvis man har mulighed for det, så det bliver nemmere at finde dyret, når man har kyndigt personale på plads, siger Myhre.