Irak står over for en potentiel lovændring, der har vakt stor opsigt både nationalt og internationalt.
Et kontroversielt lovforslag, der stammer fra konservative shiamuslimske partier, vil sænke landets seksuelle lavalder fra 18 til 9 år.
Samtidig kan loven ændre kvinders rettigheder vedrørende skilsmisse, forældremyndighed og arv – et forslag, der vækker bekymring i både Irak og Europa.
Lovændringen vil betyde en revision af den irakiske lov om personlig status, også kendt som lov 188 fra 1959.
Lov 188 har længe været betragtet som en af de mest progressive i Mellemøsten og har skabt en form for juridisk beskyttelse af kvinders rettigheder.
Sådan skriver The Telegraph ifølge TV 2.
Forslagsstillerne hævder, at ændringen er baseret på en streng fortolkning af islamisk lov, der angiveligt har til formål at beskytte unge piger mod umoralske forhold.
Forslaget blev andenbehandlet i parlamentet i september og har denne gang opbakning fra en regeringskoalition med flertal – en situation, der adskiller sig fra tidligere forsøg i 2014 og 2017, hvor lignende forslag blev afvist.
Kan få alvorlige konsekvenser for irakiske piger
Hvis loven vedtages, kan det få alvorlige konsekvenser for irakiske kvinder og unge piger, advarer lektor i Mellemøststudier ved Syddansk Universitet, Helle Lykke Nielsen.
Hun peger på, at lovændringen vil fjerne den beskyttelse, som loven hidtil har ydet kvinder, selvom den ofte er blevet omgået i praksis.
Den nuværende lov har givet piger mulighed for at blive hos deres familier, indtil de er i slutningen af teenageårene, selv i tilfælde af tidligt arrangerede ægteskaber.
En ændring vil derimod kunne betyde, at helt unge piger bliver sendt til svigerfamilier i en alder af 10-11 år, hvor de står uden juridisk beskyttelse.
Lektor Helle Lykke Nielsen mener, at denne udvikling afspejler Iraks ustabile vej siden Sadam Husseins fald.
Europa-Parlamentet har reageret skarpt på lovforslaget. I midten af oktober opfordrede parlamentet den irakiske regering til omgående at afvise lovændringen, da den anses for at være i strid med Iraks internationale forpligtelser om at beskytte kvinders rettigheder.
Europa-Parlamentet vurderer, at en vedtagelse af loven vil skabe en endnu strengere fortolkning af sharia og dermed skade Iraks omdømme internationalt.
En sådan ændring kan ifølge EU føre til, at økonomisk bistand tilbageholdes som et presmiddel for at beskytte kvinders rettigheder i Irak.