I Danmark stiger antallet af smittede voldsomt for tiden, og ifølge Sundhedsstyrelsen er der de sidste 24 timer således blevet registreret over 40.000 smittede herhjemme.
Statsministeren og flere andre politikere og eksperter har dog meldt ud, at der ikke er den store grund til bekymring, da vi til gengæld ser langt færre indlagte, og Sundhedsstyrelsen kan også bekræfte, at antallet af intensivpatienter er faldende. Således kan man se på deres hjemmeside, at antallet er faldet fra 73 til 49 på kun 9 dage.
Samme tildens oplever de i vores naboland Norge, men Statens Institut for Folkesundhed (FHI) i Norge kan dog også melde ud, at de til gengæld ser en bekymrende stigning i antallet af indlagte børn under 18 år. Det skriver Sosialnytt.
Ifølge det norske medie er det i instituttets ugentlige opdatering, at der blev rapporteret et fald på 23 procent i generelle indlæggelser, men til gengæld en stigning på indlæggelser af børn mellem 0 og 17 år, mens antallet af indlagte i alderen 18 til 29 år er nogenlunde uændret.
"Indtil videre er 218 nye patienter rapporteret indlagt med covid-19 opdaget i uge 2, heraf 112 med covid-19 som hovedårsag. Det er et foreløbigt fald på 23 procent i nye indlæggelser med covid-19 som hovedårsag fra uge 1," står der blandt andet i opdateringen.
Der står dog også, at de norske hospitaler har modtaget 28 coronapatienter under 18 år i uge 2, hvoraf fem af dem enten har været eller stadig er indlagt på en intensivafdeling.
Til Dagbladet har den assisterende sundhedsdirektør, Espen Rostrup Nakstad, udtalt, at forklaringen formentlig er, at omikronvarianten spredes hurtigt i Norge, og at det især er de unge, der bliver smittet af den, fordi mange af de ældre er godt beskyttet af vaccinen.
"Så vil andelen af børn med alvorlig sygdom automatisk stige, selvom antallet af indlagte stadig er meget lavt," har han således udtalt.
Nakstad understreger desuden, at en stigning i antallet af indlagte børn ses i flere lande rundt om i verden.
"Det kan skyldes, at omikronvarianten giver mere alvorlige symptomer hos børn sammenlignet med tidligere varianter. Hvis omikronvarianten for eksempel giver øget slimproduktion til luftvejene, som mange foreslår, kan det give vejrtrækningsproblemer hos nogle børn, fordi de har små luftveje," har han dertil udtalt.