Hjemløse får tilbudt husly, hvis de tager vaccinen

Mathias Madsen

151 uger siden

|

22/12/2021
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Som led i en ny ordning for at begrænse smitten med Omikronvarianten har den britiske regering frigjort £28 millioner, som blandt andet skal bruges til at huse hjemløse, hvis de tager imod vaccinen.

Dagens topnyheder

Som så mange andre lande kæmper Storbritannien en hård kamp mod den nye Covid-19 variant, Omikron. Virusvarianten er yderst smitsom, og i Danmark er der indtil videre blevet detekteret 26.362 tilfælde af smitte med den. Det skriver Statens Serum Instritut

I Storbritannien advarer eksperter mod, at det daglige smittetal kan stige til mellem 600.000 og 2 millioner, hvis man ikke sætter i værk med flere restriktioner, bedre smitteopsporing og/eller hurtigere udrulning af vacciner. Det skriver BBC.

Landet har derfor igangsat et 'Beskyt og Vaccinér program', som blandt andet har frigjort £28 millioner (næsten 250 millioner kroner) til brug i kampen for de hjemløses sikkerhed i forbindelse med pandemien.

Pengene skal blandt andet gå til at give hjemløse husly efter modtagelse af vaccinen, opsætte mobilklinikker og til at udføre informerende arbejde på hjemløseherberg for at oplyse de hjemløse om coronavirus og farerne omkring det. 

Unilad skriver, at nyhederne kommer efter, at coronasituationen i Storbritannien er så slem, at landets premiere minister, Boris Johnson, har advaret om, at strengere restriktioner kan gælde med øjeblikkelig varsel og eventuelt påvirke julen og nytåret. 

Til The Telegraph har formanden for the Association of Public Health, professor Jim McManus, forklaret årsagen til indsatsen på hejmløseområdet:

"At forsøge at holde varmen, mens din krop har en immunforsvars respons på en vaccine, og du samtidig befinder dig i isnende kulde, det er forfærdeligt," udtaler han således og forklarer, at det er ekstremt vigtigt at få de hjemløse ind i varmen, efter at de har fået stikket, i filfælde af at de får de forventelige symptomer. 

Hjemløse er generelt mere udsatte for sygdom, da de ofte lider af generelle medicinske problemer, men især overfor coronavirusset er de udsatte, da de ikke er i stand til at gå i selvisolation, og det derfor er svært at tæmme smitteudbrud blandt folk, som bor på gaden. 

Den nationale velgørenheds organisation, Housing Justice, som bidrager med senge og tag over hovedet til hjemløse i Storbritannien, forklarer således, at de i 2021 kun havde 950 senge til rådighed mod de normale 2100 senge, fordi de er nødt til at overholde afstandkravene. 

Udover at påvirke de hjemløse med for eksempel færre sengepladser hos organisationer som Housing Justice, så har coronapandemien også ramt folk på gaden hårdere, da hver 50. død blandt hjemløse har været relateret til coronavirus i 2020. Det oplyser Office for National Statistics i Storbritannien. 

I august var det også kun cirka en tredjedel af alle hjemløse i Storbritannien, som var vaccineret, og det er blandt andet af disse grunde, at der er kommet mere fokus på, at gøre de hjemløse mere modstandsdygtige overfor virusset. Professor McManus udtaler, at de nye midler "ikke betaler for langvarig husly, men det vil helt sikkert gøre en forskel. Det viser, at regeringen faktisk har lyttet."