Mishandling af dyr finder desværre sted i hele verden, også i den svenske by Partille tæt ved Göteborg.
Her er flere dyr, især katte, i den seneste tid blevet forgiftet. Gunnar var en af dem, og han overlevede ikke, skriver Newsner.
Episoderne får nu dyreejere til at mistænke, at en eller flere personer gør det med vilje.
Begyndte at kaste op
Det var forrige onsdag, at den triste episode med Gunnar fandt sted.
Ejeren, Kay Johansson, valgte at lade altandøren stå åben i sin lejlighed, da hun tog på arbejde, så de to katte, Gunnar og Gördis, kunne komme ind og ud, som de havde lyst til.
Da Kay kom hjem igen om eftermiddagen og fodrede kattene, kunne Gunnar ikke spise noget. Han slikkede lidt på maden, men det var det. Kort efter kastede han op.
“I første omgang tænkte jeg ikke over det. Men da jeg skulle i seng, så jeg, at han havde kastet op i sengen, og det syntes jeg var mærkeligt,” fortæller hun.
Om natten valgte Kay at tage Gunnars temperatur, Den viste 36 grader, hvilket gjorde Kay yderligere bekymret. Kattens normale temperatur ligger nemlig mellem 38 og 39 grader. Efter at have snakket med sin mor, valgte Kay at ringe til dyrlægen. Her fik hun bud på at møde op på dyrehospitalet med Gunnar.
"Han har diabetes"
Her kunne de konstatere, at Gunnars temperatur var faldet til 34 grader, og en sygeplejerske mente, at Gunnar havde diabetes. Det lød dog ikke rigtig i Kays hoved.
“Jeg arbejder med børn, men jeg synes, at man burde have lagt mærke til det, hvis han havde diabetes. Måske registreret, at han blev tørstig eller mere vandladede eller sådan noget. Man får ikke diabetes sådan på en dag” forklarer hun.
Kay Johansson mistede sin elskede kat Gunnar. Foto: Privat.
Derfor bad Kay om at få lov til at tale med en dyrlæge.
I ventetiden måtte Gunnar ligge på varmeplader for at holde varmen, og Kay forsøgte at holde ham varm ved at vikle sit sjal og jakke omkring ham. Yderligere fik Gunnar svært ved at trække vejret. Der blev tilkaldt en sygeplejeske, som gav katten ilt.
Om morgenen fik Kay til sidst to muligheder. Enten kunne de aflive Gunnar eller kunne han blive indlagt på intensivafdelingen, og Kay kunne forvente en bøde på 15.000 kroner. Hun valgte sidstnævnte.
Dyrlægen undersøgte Gunnar, og det viste sig, at katten var blevet glykolforgiftet. Der var intet, der kunne gøres for at redde Gunnars liv.
Advarer andre på Facebook
Kay har valgt at dele den tragiske hændelse på Facebook i flere grupper. Her mistænker de, at en eller flere personer lægger forgiftet mad ud for at skade dyrene.
Kay opfordrer andre dyreejere til at holde styr på deres kæledyr og være opmærksomme på tidlige symptomer. Jo hurtigere du kommer til en dyrlæge, desto større chance er der for, at dyret kan reddes.
“Indtagelse af glykol kan medføre akut nyresvigt og død, hvis der ikke bliver reageret i tide,” siger Lotta Möller, dyrlæge ved Agria Dyreforsikring.
De mest almindelige symptomer ved glykolforgiftning er opkast, kvalme, træthed, rysten, øget tørst, vandladning, kramper og øget vejrtrækning, skriver Newsner.
Sagen er blevet politianmeldt, men ikke opklaret endnu.