Endnu en ostekrise er på vej - og denne gang er det ikke Gammel Knas, der er i fare

Kamille Isaksen

6 uger siden

|

07/11/2024
Udland
Genrefoto: Shutterstock
En potentiel ostekrise kan være på vej.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Ost har længe været en dansk favorit, og mange herhjemme kan ikke forestille sig et køkken uden et bredt udvalg af både bløde og hårde oste.

En af de store frygter har derfor været, at oste som den populære 'gammelknas' en dag kan forsvinde.

Men nu viser det sig, at det ikke kun er i Danmark, at ostefremtidens stabilitet er truet – også Frankrig, et af verdens mest osteelskende lande, står over for en potentiel ostekrise.

Franske osteproducenter udtrykker dyb frustration over de udfordringer, de nu står overfor.

Ikke alene kæmper de mod et stadigt mere uforudsigeligt klima, men også strenge EU-reguleringer presser den traditionelle produktion.

Sådan skriver BBC.

Den ikoniske franske camembert, der bl.a. får sit særpræg fra en særlig skimmelsvamp, er blevet et symbol på de udfordringer, klimaændringerne bringer med sig.

Vejret i Normandiet har været usædvanligt fugtigt, hvilket har gjort det vanskeligt for producenter som Pierre Coulon at opretholde den ønskede kvalitet.

De våde marker forhindrer hans køer i at græsse frit, hvilket påvirker både mælkeproduktionen og ostens smag og tekstur.

Samtidig har andre regioner oplevet ekstreme tørkeperioder, der på sin vis også forringer mælkekvaliteten og reducerer produktionen. Det tørre og varme klima ændrer mælkens sammensætning, hvilket igen skaber udfordringer for de velkendte smagsnuancer og teksturer, som forbrugerne forventer af deres favoritoste.

Ikke kun vejrforholdene der spiller ind

Men vejrforholdene er kun en del af problemet. EU’s reguleringer stiller stadigt strengere krav til producenter af råmælksoste, hvilket Yves Soulhol, direktør for Jeune Montagne, ikke lægger skjul på sin frustration over.

Sidste år blev et EU-forslag om at erstatte den traditionelle træindpakning til visse oste, som Mont d’Or, næsten vedtaget.

Forslaget, som skulle skifte træet ud med genanvendelig plast, blev dog nedstemt, men skabte en tydelig uro blandt producenterne, der kæmper for at bevare deres gamle metoder.