En italiensk domstol har besluttet at bebrejde en kvindes biseksualitet og røde undertøj for den voldtægt, hun blev udsat for. I samme ombæring har de frifundet seks mænd for voldtægten. Beslutningen har udløst stor forargelse.
Efter afgørelsen har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol kritiseret retten for at opretholde sexistiske stereotyper. Det skriver The Sun.
Kvinden sagde, at syv mænd angreb hende i hendes bil efter en fest tilbage i 2008. På daværende tidspunkt var hun studerende og fuld.
En appeldomstol i Firenze i 2015 ophævede dommen for seks af mændene med henvisning til uoverensstemmelser i kvindens forklaringer om det påståede angreb.
Rettens afgørelse har udløst raseri blandt brugere på Twitter, hvor folk nærmest står i kø til at kritisere beslutningen.
"Dette er ikke et land for kvinder," skriver en bruger blandt andet
"Den Europæiske Domstol fordømmer Italien for fordomme mod kvinder. Dette er et land, hvor vold mod kvinder er en social nødsituation. Ingen ser og hører nogensinde noget. Forebyggelse, kontrol og sanktioner fungerer ikke. Det eneste, der fungerer, er kvinders mod," lyder det fra en anden.
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol bestred ikke dommen, men overvejede, om dommens ordlyd krænkede kvindens ret til privatlivets fred, som er nedfældet i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
Det blev konkluderet, at hendes ret til privatlivets fred var blevet krænket, da det 'sprog og argumenter', som blev brugt af den italienske domstol 'formidlede fordomme, der eksisterer i det italienske samfund med hensyn til kvinders rolle'.
"Retten anså, at henvisningerne til, at det røde undertøj blev 'vist' af kvinden i løbet af aftenen var uberettigede, ligesom bemærkningerne vedrørende hendes biseksualitet, forhold og seksuelle forhold forud for de pågældende begivenheder."
Domstolen i Strasbourg satte også spørgsmålstegn ved Firenze-domstolens henvisning til kvindens 'ambivalente holdning til sex' og de spørgsmål, der blev rejst vedrørende kvindens rolle i en film, der blev lavet af en af de påståede voldtægtsmænd forud for overgrebet.
Domstolen sagde, at det var afgørende, at domstole 'undgik at gengive sexistiske stereotyper' eller 'nedtone kønsbaseret vold og udsættelse af kvinder for sekundær offergørelse ved at fremsætte skyldfremkaldende og fordømmende kommentarer'.
Til sidste beordrede Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol den italienske stat til at betale kvinden 12.000 euro (90.000 kroner) i erstatning.