Kåre Svang har arbejdet for det norske kriminalpoiti, KRIPOS, og har de sidste ti år været med til at efterforske nogle af Norges værste sager om vold mod børn.
Han vandt for nyligt en pris for sit arbejde med at redde børn, og i den anledning har norsk TV2 interviewet efterforskeren om, hvad man skal holde særligt øje med, hvis man er i tvivl om, hvorvidt et barn oplever vold i hjemmet eller andre steder.
Det afhænger af barnets alder, påpeger han i første omgang:
- Et spædbarn, der er yngre end fem måneder, kan i meget lille grad forårsage skade på sig selv. Skader hænger derfor som oftest sammen med en forudgående hændelse. Er der skrammer, blå mærker, ar eller sår, er der grund til at råbe vagt i gevær – og særligt, hvis ikke omsorgspersonen har nogen god forklaring på disse skrammer, siger han til norsk TV2.
Læs også: Spædbarn udsat for grov vold: Far skal fem år i fængsel
Hvis barnet er ældre, er der bestemte skader, der ofte hænger sammen med vold, forklarer han yderligere:
- De skader, der går igen og igen i sagerne, jeg efterforsker, er brud på ribben, lårben, kraveben, armene og kraniet: Og de er ofte den mest alvorlige type skader, fordi de kan medføre hjerneblødning og andre konsekvenser, som kan ende med varige mén og i værste fald døden. Fælles for skaderne er, at de er såkaldte indre skader – de er dermed ofte usynlige, uddyber han.
Det er i alle tilfælde vigtigt at bruge sin sunde fornuft, når man ser et barn med skader. Jo ældre barnet bliver, jo mere naturligt er det, at det har hudafskrabninger på eksempelvis knæ og albuer, men man bør reflektere over, hvor på kroppen skaderne befinder sig, hvis man er i tvivl om, hvorvidt der er tale om vold. Kåre Svang så eksempelvis selv engang et barn med et brændemærke bag øret, og det er ret unaturligt for en femårig, hvorfor han reagerede på situationen, forklarer han.
Læs også: Dansk professor slår alarm: Denne håndkøbsmedicin kan give hjertestop
Andre skader, der er unaturlige for de fleste børn er skader og mærker på ryggen, maven, underlivet og på øre, næse og hals. Det er steder, der er svære at få naturlige skader, fordi barnet enten ikke kan nå stedet selv, eller også automatisk ville dække stederne, hvis det faldt.
Han opfordrer pædagoger, sundhedspersonale og lærere, der er i kontakt med børnene dagligt til at være nysgerrige og spørge ind til skader, hvis de ser dem, fordi at de oftest vil være de første, der har mulighed for at indberette det, hvis der er tale om vold.
Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler: