Afslørede 'bjerge af mad' bagerkæde smider ud dagligt: Nu er hun blevet fyret

Nicolai Busekist

147 uger siden

|

21/01/2022
Udland
Foto: TikTok
Foto: TikTok
En kvindelig ansat i en bagerkæde er blevet fyret, efter hun har afsløret, hvor enorme mængder mad, der smides ud af kæden hver dag.

Dagens topnyheder

21-årige Nicole Iwalowo filmede sig selv, da hun smed dagens mad ud i en Greggs-bagerforretning i Romford i London. Optagelserne valgte hun derefter at dele på det sociale medie TikTok.

Videoen udløste tusindvis af vrede kommentarer, mens flere sendte klager til bagerkæden på sociale medier. Efterfølgende har Nicole hævdet, at hun blev sendt hjem fra arbejde dagen efter, og at hun blev fyret et par uger senere. Det skriver Metro.

Hun havde arbejdet i forretningen i en måned, da hun begyndte at føle sig 'skyldig' over at se så meget mad 'gå til spilde'.

I videoen, som hun har delt på TikTok, kan man se hele seks skraldespande, der er fyldt med mad. Videoen er optaget den 27. november, og ifølge Nicole blev alle skraldespandene senere hentet af en skraldebil.

Nicole, der er fra Romford, besluttede at lange ud efter bagerkæden på TikTok, hvor hun gav udtryk for, at 'der er mennesker, der sulter rundt om i verden, og alt dette går til spilde'.

"Hver dag smider vi mad ud på den måde," lyder det fra Nicole, der fortsætter:

"Vi laver 'good to go-poser', men det er kun som to poser, og så går alt andet til spilde."

"Den dag følte jeg bare et behov for at film det, fordi jeg havde det rigtig dårligt med at smide så meget mad ud."

Efter hendes TikTok gik viralt, og fik næsten 450.000 visninger, mere end 6.000 likes og mere end 3.500 kommentarer, blev hun straks hjemsendt af sin chef, hævder Nicole.

En måned senere blev hun fyret via et Zoom-møde lige inden jul. Hun leder fortsat efter et nyt job, fortæller hun.

I Greggs' officielle politik fremgår det ellers, at kæden 'hader madspild', og 'at donere usolgt mad til nødlidende er vores prioritet'.

Deres mad bliver doneret via partnerskaber med diverse velgørenhedsorganisation og sælges til nedsat pris gennem appen 'Too Good To Go'. Greggs meddeler dog, at det ikke er alle butikker, der har disse partnerskaber på plads.

Det lyder også, at i de butikker, hvor der ikke er etableret nogen af ovenstående partnerskaber om at donere usolgt mad, bliver det i stedet 'returneret og omdannet til vedvarende energi'.

Kæden hævder, at 'al usolgt mad er hundrede procent omdirigeret fra losseplads'.

Men i de 20 til 24 timer om ugen, hvor Nicole arbejdede i butikken i den måned, hvor hun var ansat, hævder hun at have set poser fyldt med frisklavet, usolgt mad gå til spilde hver dag.

"Personalet må ikke tage madrester med hjem. Igen er det kun på grund af virksomhedens politik," tilføjede Nicole.

"De plejede åbenbart at lade ansatte tage noget med hjem, men folk solgte det, så nu skal man betale for det, ellers ryger det i skraldespanden."

En talsmand fra Greggs sagde: "Vi har en række initiativer på plads for at hjælpe med at reducere madspild på tværs af vores butikker, herunder omfordeling af usolgt mad til samfundsgrupper og velgørende organisationer."

"Vi arbejder konstant på at øge mængden af usolgt mad, der gives væk til dem, der har størst behov, og vi er fortsat forpligtet til at sætte en stopper for madspild."