Atomkraftværket ved de nordukrainske byer Tjernobyl og Pripjat var i 1986 hjemsted for den værste atomkraftulykke i verdenshistorien, som officielt set kostede omkring 50 mennesker livet, men som formentlig har ansvaret for mange hundrede tusinde menneskers død.
Ulykken sendte desuden enorme mængder radioaktiv støv ud over store dele af det nordlige Europa og endda helt til det østlige USA og var skyld i, at mange tusinde mennesker i Ukraine, Hviderusland og Rusland måtte evakueres, og et stort område omkring værket er fortsat mere eller mindre ubeboet i dag.
Det gav derfor også anledning til bekymring, da russiske og ukrainske styrker begyndte at kæmpe i nærheden af kraftværket i starten af den russiske invasion i forrige uge.
Efter kort tid blev det dog meldt ud, at de russiske styrker havde overtaget kontrollen af værket, som de ukrainske ansatte fortsatte med at styre.
Siden har der været spekulationer om, hvorvidt russerne tager risikoen for stråling alvorligt, da der blandt andet har været målt forhøjet strålingsniveau i området omkring kraftværket, og nu melder endnu en bekymring sig på banen.
Ukraines statslige atomkraftselskab, Energoatom, har nemlig ifølge TV2 advaret om, at der er risiko for øget radioaktiv stråling fra atomkraftværket, som fortsat er under russisk kontrol.
Det skyldes ifølge selskabet, at der har været en strømafbrydelse, som gør, at det ikke er muligt for de ansatte på værket af holde atombrændslen afkølet, hvilket er vigtigt for sikkerheden.
Energoatom har desuden meldt ud, at voldsommme kampe mellem russiske og ukrainske styrker i området gør, at det ikke har været muligt at genetablere strømforsyningen til værket.
Denne nyhed kommer i kølvandet på, at Det Internationale Atomagentur (IAEA) natten til onsdag, d. 9. marts, meldte ud, at de havde mistet kontakten til de ukrainske ansatte på værket.
Opdateret klokken 13:21: Den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, har i et opslag på Twitter bedt det internationale samfund om at kræve våbenhvile i området omkring atomkraftværket for at give teknikere mulighed for at genoprette strømforsyningen.
Han skriver desuden, at der er en reel risiko for strålingsudslip efter 48 timer, fordi reservegeneratorerne kun kan levere strøm i så lang tid.