De fleste forældre ser frem til den dag, hvor deres barn udtaler sit første ord. Derfor er der også mange, der frygter, at den dag aldrig kommer.
Mason Motzs var dog ved at acceptere, at deres søn aldrig ville kunne tale optimalt. Det skriver New York Times.
Han blev nemlig ramt af en hjerneaneurisme ti dage efter fødslen. Dette medførte, at han ikke udviklede sig som andre børn.
Kort efter fik han ligeledes stillet diagnosen Sotos’ Syndrom. Det er en sygdom, der bl.a. medfører indlæringsvanskeligheder og forsinket udvikling.
Som 1-årig begyndte lille Mason at gå til talepædagog, men lærte aldrig at udtale hele ord. Han kunne derimod kun fremstamme første del af ordene.
Et tandlægebesøg ændrede alt
I 2017 var Mason seks år gammel. På dette tidspunkt havde han endnu ikke lært at tale.
I forbindelse med et tandlægebesøg blev der dog gjort en utrolig opdagelse. Det viste sig nemlig, at det ikke var Sotos’ Syndrom, der medførte, at han ikke kunne tale.
Tandlægen opdagede nemlig, at hans tungebånd sad meget længere ude på tungen, end normalt. Det var dette, der forhindrede ham i at udtale hele ord.
Derfor bad tandlægen forældrene om tilladelse til at udføre et mindre indgreb. Kort tid efter var operationen udført.
Ikke nok med, at det var hurtigt overstået, så kunne Mason også tale bagefter. Det overraskede selvfølgelig hans forældre, der aldrig havde hørt ham udtale hele ord før.
Efter tandlægens indgreb, var han i stand til at tale som en 4-årig. Ved efterfølgende lægebesøg blev det gjort klart, at han som 13-årig vil kunne tale på samme niveau som sine jævnaldrende.
Mange undres dog over, hvorfor talepædagogen ikke har opdaget, at de manglende taleevner ikke skyldtes Sotos’ Syndrom.