Mange mennesker elsker tomater – både for deres alsidighed når man befinder sig i køkkenet og for deres sundhedsmæssige egenskaber.
Tomater kan bruges i alt fra salater til saucer og supper, og deres friske smag har på mange måder gjort dem til en uundværlig del af madlavningen.
Men for en 48-årig mand fra Guangdong-provinsen i Kina blev tomater langt mere end bare en ingrediens.
Efter en advarsel fra sin læge om farligt højt blodtryk, begyndte han at spise tomater dagligt, og resultatet var særdeles overraskende.
Lægen havde påpeget, at blodtrykket kunne få alvorlige konsekvenser, og manden blev opfordret til at ændre kostvaner, især ved at øge sit indtag af grøntsager.
Omtrent samtidig modtog han en stor mængde tomater fra sine slægtninge og besluttede at gøre dem til en del af sin daglige kost.
Det skriver Sanook.com.
Efterhånden som han vænnede sig til smagen, blev tomater en fast del af måltiderne.
Lægens reaktion ved det næste sundhedstjek var ikke til at tage fejl af: blodtrykket var nu stabiliseret, og andre sundhedsindikatorer var forbedrede.
Tomaters sundhedsfremmende egenskaber er bredt anerkendte.
En undersøgelse fra University of Barcelona har vist, at dagligt indtag af tomater kan reducere risikoen for forhøjet blodtryk med op til 36 procent.
Undersøgelsen blev offentliggjort i European Journal of Preventive Cardiology, og det påviste, at flere tomater i kosten kunne sænke både systolisk og diastolisk blodtryk, særligt hos patienter med forhøjet blodtryk.
Et andet studie fra Sun Yat-sen University, der fulgte over 11.000 voksne, bekræftede desuden, at regelmæssigt tomatindtag kan mindske risikoen for forhøjet blodtryk.
Men det stopper ikke her.
Tomater er ikke blot rige på C-vitamin, men indeholder også kalium, lycopen og caroten, som bidrager til at reducere risikoen for kræfttyper som bryst- og prostatakræft.
Lycopen er en kraftfuld antioxidant, og forskning publiceret i Cancer Biomarkers and Prevention viser, at regelmæssigt indtag af tomater kan mindske risikoen for leverkræft med 37 procent.