18 lig fundet liggende på gaden og hængende fra vinduer: Yngste offer var 15 år

Mathias Madsen

149 uger siden

|

11/02/2022
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Narkokrigen i Mexico har endnu engang vist sig fra sin grusomme side, da myndighederne i slutningen af sidste uge fandt 18 lig.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mexicos daværende præsident, Felipe Calderon, startede 'Krigen mod stoffer' i 2006, da han udstationerede mere end 6.500 soldater i den mexicanske stat, Michoacán, i et forsøg på at umuliggøre den store narkoprodukton og -smugling, der foregik i landet. 

Fremfor at afslutte problemet så startede det faktisk bare det, som siden er blevet kendt som 'War on drugs' (red. Krigen mod stoffer) og i løbet af de sidste 16 år har kostet titusindvis af mennesker livet og både det mexicanske og amerikanske samfund milliarder af kroner. 

Narkokartellerne i Mexico, som er nogle af de mest berygtede i verden, er nemlig hovedleverandørerne af hårde stoffer såsom kokain, heroin og methamfetemin til USA's mange stofmisbrugere, og volden som narkohandlen afføder resulterer hvert år i mere end 10.000 drab. Det skriver Unilad.

Lørdag d. 5. februar blev disse problemer med vold og drab helt tydelige, da politiet i den mexicanske delstat Zacatecas, som ligger nordvest for Mexico City, gjorde et makabert fund. 

Her fandt politiet nemlig 18 lig, hvoraf 10 af dem var viklet ind i tæpper og sorte plastikposer og lå på gaden i byen Fresnillo, som har mere end 100.000 indbyggere. Ligene var havnet der, efter de ifølge OCCRP var blevet smidt ned fra ladet af biler. 

Seks af dem blev fundet i landsbyen Pánfilo Natera, hvor de hang og dinglede i døre og vinduer i en lagerbygning. 

De sidste to lig blev fundet i udkanten af Pánfilo Natera, og statsanklageren, Francisco José Murillo Ruiseco, har i en udtalelse meldt ud, at ofrenes alder var mellem 15 og 57 år. 

Borgmesteren i Zacatecas, David Monreal Ávial, har udtalt, at myndighederne formoder, at ofrene alle sammen er "medlemmer af rivaliserende kriminelle grupperinger," men at yderligere undersøgelser er nødt til at blive foretaget for at "lave en konklusion."

Efter Ávials udtalelse har Ruiseco dog udtalt, at myndighederne har identificeret 15 af de 18 ofre, og at 'kun' fem ud af de 15 er kendte af politiet i Mexico i forvejen. 

Det vides altså ikke, om ofrene var medlemmer af et kartel, men Zacatecas har for nyligt oplevet en stor stigning i kriminalitet, som er blevet kædet sammen med en kamp mellem Sinaloa kartellet og Jalisco Nueva Generación kartellet, som kæmper om rettigheden til narkosmuglingsruter i statens ubeboede områder. 

Disse to karteller er nogle af landets mest berygtede og indflydelsesrige, og Sinaloa kartellet blev sågar stiftet af den berygtede narkobaron, Joaquin 'El Chapo' Guzman, som blev dømt ved en amerikansk retssag i starten af 2019.

Jalisco Nueva Generación har også været en del af samme kartel, men lod sig 'skille' fra Sinaloa i 2010, og siden da er kartellet vokset og USA's Drug Enforcement Administration har beskrevet det som "en af de mest magtfulde og hurtigst voksende i Mexico og USA."

Store problemer med vold

Selvom det er usikkert, om de 18 drab rent faktisk er forbundet til de to karteller, så er det ikke usandsynligt, og det er heller ikke overraskende, at ligene blev fundet i netop Zacatecas. 

Ifølge OCCRP er tre af Mexicos 50 farligste kommuner nemlig placeret i denne stat, og sidste år blev Fresnillo udnævnt til Mexicos mest usikre by.

En titel som ikke er for sjov, især når man tager med i overvejelserne, at Mexico ifølge Wikipedia i 2019 havde 19 af pladserne på top 50 over de byer, som oplever flest drab pr indbygger. 

Det er heller ikke usædvanligt, at myndighederne i Mexico finder lig i den størrelsesorden, og selv hvis det ender med, at man finder ud af, at ofrene ikke tilhørte karteller eller andre kriminelle grupperinger, så er det ikke just usædvanligt. 

I 2008 døde otte civile således under et angreb med granater i Morelia, mens 72 lig af migranter fra Syd- og Mellemamerika blev opdaget på en gård i staten Tamaulipas blot to år senere i 2010. 

Både den mexicanske og amerikanske stat kæmper en hård kamp mod kartellerne og har således også anholdt nøglepersoner i den mexicanske underverden inden for de sidste år, herunder:

Lederen af Gulf kartellet, Cardenas Guillen, amerikanske Egar Valdez 'La Barbie' Villareal, som blev anklaget for at have smuglet flere tons kokain ind i USA, og Hector Beltran Leyva, som var lederen af Beltran Leyva kartellet. 

Kampen mod stoffer er dog langt fra vundet, og myndighederne i Mexico har således meldt ud, at de siden starten af 'narkokrigen' har oplevet mere end 300.000 mord.