Hvis du vil passe godt på din computer og dine data, er det vigtigt at overveje nøje, hvad du installerer på enheden. Desværre kan tilsyneladende harmløse programmer bruges til ondsindede handlinger, herunder spionage og spredning af malware.
Dette har resulteret i, at danske virksomheder og myndigheder er blevet advaret mod at bruge antivirusprogrammer fra den russiske cybersikkerhedsvirksomhed Kaspersky. Det samme gælder naturligvis for privatpersoner, men det er især kritisk for virksomheder og myndigheder.
Advarslen kommer fra Mark Fiedel, der er vicedirektør i Center for Cybersikkerhed. Han siger, at det vil være en god idé at tage stilling til, hvorvidt man vil fortsætte med at bruge Kaspersky.
"Det gode råd er at tage kritisk stilling til, om Kaspersky skal være dem, der leverer ens antivirusprodukt," siger han til DR ifølge Ritzau.
Det er en opfordring, der er blevet delt i kølvandet på, at der torsdag blev indført et forbud mod salg af softwareprodukter fra Kaspersky i USA. Dermed er den russiske virksomhed fuldstændig afskåret fra at sælge sine produkter til amerikanske kunder.
I flere år har en række amerikanske efterretningstjenester advaret om, at Kaspersky er en national sikkerhedstrussel. Årsagen til dette er, at Rusland angiveligt kan bruge software fra virksomheden til at spionere mod kunderne, skriver Wired.
Det er første gang nogensinde, at der er blevet indført et sådant forbud fra det amerikanske handelsministerium. Ifølge Mark Fiedel bliver softwaren ikke brugt af Center for Cybersikkerhed, der hører under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).
Det amerikanske forbud er indført, men det er ikke trådt i kraft. Det sker først fra den 20. juli. Desuden har Kaspersky lov til at levere opdateringer til sine eksisterende amerikanske kunder, men kun frem til den 29. september.
Kaspersky holder til i Moskva, men har kontorer i 31 lande og har mere end 400 millioner kunder på tværs af verden. Hertil har de også mere end 270.000 virksomheder som kunder fordelt på 200 lande, skriver nyhedsbureauet Reuters.
I forbindelse med forbuddet har Kaspersky meldt ud, at de ikke udfører aktiviteter, der kan beskrives om en sikkerhedsrisiko. Faktisk blev der allerede i 2017 indført et forbud i USA, der gjaldt for et bestemt antivirusprogram fra Kaspersky, som derefter ikke måtte bruges på føderale netværk.
Dengang blev der rettet beskyldninger mod den russiske virksomhed, da de blev anklaget for at have forbindelse til de russiske efterretningstjenester. Kaspersky har også meddelt, at de har i sinde at gøre brug af alle juridiske muligheder for at kæmpe imod forbuddet i USA, skriver mediet BBC.