Det er blevet populært blandt de unge at droppe smøgerne til fordel for den svenske røgerstatning snus, der som en lille brun tobakspose skal placeres bag overlæben.
Men den lille røgfri tobakspose er langt fra et sundt alternativ til rygning, da skadelige stoffer som nikotin og tjære følger med, hvilket i den grad giver arbejde til landets tandlæger.
I en ny rundspørge som Tandlægeforeningen har foretaget, svarer fire ud af ti tandlæger, at de har oplevet patienter med skader i munden som følge af at bruge snus, herunder forandringer i slimhinden, tilbagetrukket tandkød og misfarvede tænder, oplyser foreningen i en pressemeddelelse.
- Tandkød, der først har trukket sig tilbage, så tænderne er blevet længere, kommer ikke tilbage, selvom man stopper med snus – og det er ikke særlig pænt, siger lektor på Tandlægeskolen i København, Camilla Kragelund.
Det er især hos de unge, at snus er blevet populært i stedet for rygning.
I en undersøgelse gennemført af Kræftens Bekæmpelse i 2016 svarer 4 procent af de 16-25-årige, at de bruger snushver dag eller hver uge.
4 procent svarer, at de bruger det sjældnere, mens 17 procent svarer, at de har prøvet det.
Det oplever tandlægerne også, da cirka hver tredje tandlæge oplever, at der inden for de seneste to år er blevet flere teenagere eller unge voksne, der bruger snus.
- Det er bekymrende, at vi i Danmark ser en tendens til, at flere unge bruger snus. Snus er kræftfremkaldende og kan give permanente skader i munden, siger Freddie Sloth-Lisbjerg, der er formand for Tandlægeforeningen.
Hun har aldrig set sin kæreste med kort hår: Da lokkerne ryger, kan hun slet ikke holde fingrene fra ham