Skjult søvnproblem: Mange vågner forvirrede

Voksnekvinder.dk

10 år siden

|

04/09/2014
Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du sover mindre end 6 timer eller mere end 9 timer er der større risiko for, at du er søvndrukken og forvirret, når du vågner.

Dagens topnyheder

Rigtig mange lider af såkaldt konfus ophidselse, der i de værste tilfælde får folk til at gøre skade på sig selv eller andre - ofte uden at vide det. Tilstanden kan forekomme, selv mens du tager en lur.

Ifølge Center for Stress og Trivsel er der f.eks. flere og flere danskere, der sender sms i søvne. ”Det sker fordi det at sms'e i dag er blevet en lige så automatiseret handling som at åbne køleskabet eller gå på toilettet,” siger centrets søvnekspert Mikael Rasmussen.

”De folk, der har sendt sms'er i søvne, oplever, at de, når de vågner, bliver kontaktet af folk, der undrer sig over en besked, de har modtaget - og sms-afsenderen aner slet ikke, at han har sendt noget afsted. Se, det kan godt gå hen og blive farligt,” sagde søvneksperten med et grin til TV2 sidste år.

I en ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Neurology har forskere interviewet mere end 19.000 personer i alderen 18 år og op om deres søvnvaner, og om de havde oplevet symptomer på konfus ophidselse. De blev også spurgt, om de var blevet diagnosticeret med en psykisk sygdom, og om den medicin de tog.

Temmelig udbredt
”Behandling for konfus ophidselse hænger ofte sammen med andre søvnproblemer, og når de bliver behandlet, forsvinder tilstanden ofte,” siger Dr. Maurice Ohayon, der er professor i psykiatri ved Stanford University School of Medicine.

"Det sker for de fleste mennesker en gang imellem, ligesom når man har jet-lag,” siger han.

Forskerne fandt, at 15 pct. af deltagerne havde haft en konfus episode i det sidste år, og over halvdelen sagde, at de havde mere end én episode per uge.

I 84 pct. af tilfældene havde deltagerne også andre søvnforstyrrelser, en psykisk lidelse eller de tog psykofarmaka, såsom antidepressiva. Mindre end 1 pct. af dem, der led af konfus ophidselse, havde ikke andre søvnproblemer. Blandt dem, der led af konfus ophidselse, havde 37 pct. også et mentalt sundhedsproblem. 

Personer med depression, bipolar lidelse, alkoholisme, panik eller post-traumatisk stress og angst havde en tendens til at være mere tilbøjelige til at være forvirrede, når de vågnede.

Søvnforvirring var også forbundet med at sove for lidt eller for meget. Omkring 20 pct. af dem, der sov mindre end seks timer om natten, og 15 pct. af dem, der sov mindst ni timer led af søvnforvirring, ligesom mennesker med søvnapnø også var mere tilbøjelige til at have problemet.