Rikke advarer: Flåterne flytter ind i haverne i byen

Ninna Andreasen

433 uger siden

|

03/10/2016
Rikke Drachmann sad i haven hos svigerforældrene, da hun blev bidt af en flåt. Der var flere kilometer til nærmeste skov. Hun fik senere konstateret borrelia.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I august blev Rikke Drachmann bidt af en flåt, da hun sad i svigerforældrenes have i Tårnby tæt på København.

Hun blev smittet med borrelia. Det er temmelig usædvanligt, for normalt holder de små parasitter til i den mere vilde natur, skriver TV2 Lorry

Der var en til to kilometer til nærmeste skov, men flåter i haver er ikke længere helt utænkeligt.

Normalt befinder de sig i naturen, men de spreder sig nu. Det skyldes en voldsom vækst blandt rådyr. I 80’erne var der omkring 80.000 rådyr i Danmark. I dag er der næsten en million.

Med rådyrene følger flåterne.

- Flåten har brug for et stort pattedyr til at suge blod på, og i Danmark er det store pattedyr rådyret. Med fem gange så mange rådyr i dag, har flåterne nu bedre muligheder for at klare sig, fordi de lettere får deres blodmåltid og får lagt tusindvis af æg, siger Rene Bødker, epidemiolog, DTU Veterinærinstituttet.

De mange rådyr kæmper om territorier i skovene og presser hinanden tættere på mennesker og boligområder. Det betyder, at flåterne også flytter tættere på mennesker.

Rikke Drachmann blev bidt i læggen og blev smittet af borrelia. Det er omtrent hver syvende flåt i Danmark, der bærer smitten. Ikke alle, der bliver bidt af en flåt med borrelia får dog sygdommen i udbrud, fordi det er svært for bakterien at komme fra flåten over i mennesket.

Heldigvis nåede Rikke Drachmann at blive behandlet, så hun udviklede aldrig sygdommen neuroborreliose, som kan give lammelser.