Puls

webmaster

270 uger siden

|

13/09/2019
Sundhed
Puls
Har du for høj eller lav puls? Find svaret her.
Se, hvad din puls betyder for din sundhed og find ud af, hvordan du kan ændre din puls permanent.

Dagens topnyheder

De fleste mennesker har prøvet at måle puls i forbindelse med lægebesøg og sport, men hvilken betydning har den egentlig for vores helbred?

Kan du ændre din puls permanent, hvis den har tendenser til at ligge for højt eller for lavt og er det farligt ikke at have en normal puls?

Det og meget mere kan du finde svar på i denne artikel.

Puls

Når et hjerte banker, betyder det, at det musklen trækker sig sammen og slipper igen. Når det sker, skaber det en bølge, der sender blod rundt i kroppen via blodårerne som derfor udvider sig ganske kort. 

Det er præcis den handling, der skaber det den puls som du mærker, og det fortæller dig, hvor hurtigt eller langsomt dit hjerte slår.

Antallet af hjerteslag pr. minut kan nemlig rumme oplysninger om tilstanden på dit helbred generelt og ikke mindst om, hvorvidt du er i god eller dårlig form.

Sådan måler du din puls

Når pulsen måles, sker det i antal udvidelser pr. minut, altså hvor mange små ”dunk”, kan du mærke inden for et minut.

Det er muligt at måle sin puls adskillige steder rundt om på kroppen, men det skal være et sted, hvor der er en stor blodåre, og den skal ligge så tæt på hudoverfladen som muligt.

Halsen og derefter håndleddet er de to nemmeste steder at finde pulsen. Det er også derfor, at du for eksempel ser, at de bl.a. mærker på halsen på film og tv, når de skal finde ud af, om hvorvidt en person er levende eller død.

Det kan nemlig lidt sværere at finde ud af det via håndleddet, når man skal finde pulsen på andre, men når man skal finde sin egen puls, kan man sagtens anvende håndleddet, selvom halsen er lettere.

Når du skal måle puls, skal du bruge din lange- og pegefinger og presse dem let mod blodåren til du kan mærker at det dunker. 

Tag et stopur eller brug din telefon til at se, hvornår der er gået et minut, mens du tæller alle slagene.

Du kan også finde pulsen ved hjælp af teknologi, som pulsmålere, der i dag er ret almindelige eller via blodtryksmålere, som man også kan købe privat.

Medmindre du skal bruge pulstallet i sportslig sammenhæng, skal du måle din hvilepuls. Det vil sige, at du skal være helt afslappet og helst ligge ned eller sidde stille.

Normal puls

Der er nogle helt faste tal for, hvad en puls skal ligge på i hviletilstand for at kunne betegnes som normal.

  • Kvinder skal have en hvilepuls på 70
  • Mænd skal have en hvilepuls på 60

Du skal være særlig opmærksom på din puls, hvis den ligger over 100 eller under 50 i almindelig hviletilstand.

Høj puls

En høj puls kan både ses hos raske og syge mennesker. 

Fysisk aktivitet får pulsen til at stige, for det betyder, at kroppen pludselig har brug for mere iltog at hjertet slår hurtigere.

Følelser kan også sende pulsen i vejret. Det kan både være følelser som lykke eller nervøsitet.

Men koffein, som der er i det meste te og kaffe, og andre stimulanser kan også sende pulsen i vejret, ligesom sygdom og medicin også kan påvirke den.

En for høj puls kan vidne om en fejl i hjertets elektriske system, der forstyrrer rytmen. Atrieflimren er den hyppigste forstyrrelse, men den behøver ikke at være decideret farlig.

Er din puls over 100 slag i minuttet, kaldes det for hurtig hjerterytme eller takykardi. 

Det altid en god idé at søge læge, hvis du er langt fra en normal hvilepuls.

Lav puls

Også lav puls forekommer både hos raske og syge mennesker. 

Veltrænede mennesker har generelt en lavere puls i hviletilstand end mennesker der er utrænede. 

Hjertet er jo en muskel, og et trænet hjerte sender derfor mere blod ud i kroppen, når det trækker sig sammen, så der er ikke behov for, at det skal slå helt så mange gange pr. minut.

Din puls falder, når du sover, og det er ikke usædvanligt, at den når under 50 slag i minuttet, men hvis den også er det, når du er vågen, skal du være opmærksom op det. 

Det kan være tegn på, at der er en fejl et sted i det elektriske system.

En puls der ligger på under 50 slag i pr. minut kaldes for langsom hjerterytme eller bradykardi.

Medicin som for eksempel betablokkere kan også sænke pulsen.