Årsagerne til ondt i brystet kan strække sig helt fra fordøjelsesproblemer til hjerteanfald, og derfor er det vigtigt at vide, hvilke symptomer du skal være opmærksom på.
Derfor har du ondt i brystet
Ondt brystet kan skyldes en lang række forhold, hvoraf nogle er meget alvorlige og andre blot er gener.
Det er nemt at blive forskrækket over smerter i brystet, men der er mange tilstande som kan give ondt i brystet uden at der er fare på færde.
Ikke mindst i forbindelse med hoste eller vejrtrækning, som for eksempel kan blive påvirket i forbindelse med noget så simpelt som en influenza eller en forstrækning af musklerne i brystregionen.
Se nogle af de hyppigste årsager til at man får ondt i brystet her:
- Influenza
- Forstrækning
- Lungebetændelse
Årsagerne er opdelt i tilbagevendende og de mere akutte årsager.
Hyppigste årsager ved langvarige eller tilbagevendende episoder
Det er oftest disse årsager, når det handler om længerevarende eller tilbagevendende smerter i brystet.
Smerter i brystet i forbindelse med stress
Her vil smerten ofte være at finde i venstre side af brystet, og kan være forbundet med stress, selvom den mest optræder i forbindelse med hvile.
Forstrækning af eller skader på muskulatur
Når en muskel forstrækkes i brystregionen, kan det give anledning til smerter ved dybe indåndinger. Symptomet kan opstå efter slag – også selvom hændelsen har fundet sted for flere dage siden. Det kan også opstå efter løft af noget tungt eller en forkert bevægelse kan udløse det.
Bevægelse kan fremkalde følelsen af ondt i brystet, men området kan også føles ømt, når man sidder stille.
Det kan være en gene blot ved almindelig vejrtrækning, men i særdeleshed, når vejret trækkes dybt, kan det gøre ondt i brystet.
Hjertekrampe
Ved indsnævringer koronararterierne, hjertets blodårer, kan det gøre ondt i brystet, når du anstrenger dig, men smerterne forsvinder igen efter få minutters hvile.
Bechterews sygdom
Denne gigtsygdom rammer ofte i en ung eller voksen alder og resulterer i stivhed blandt andet omkring brystkassen, hvorfor den nedsatte bevægelighed i brystkassen giver ondt i brystet.
Betændelse i ribbensbrusk
Ved betændelse i ribbensbrusk kan fysisk bevægelse give sig udslag i korte, men intense, anfald af brystsmerter.
Smerterne i brystregionen
kan dog også være konstante, men uanset om de føles på den ene eller den anden måde forværres de ved host, nys eller når man trækker vejret dybt.
Akutte årsager ved brystsmerter
Når der er tale om de hyppigste akutte årsager, er det tilstande som disse:
Lungebetændelse
Lungebetændelse rammer alle aldersgrupper, men når det er sagt opstår tilstanden oftest blandt ældre personer og mennesker, hvis helbred på en eller anden måde er svækket.
Lungebetændelse tager på både lunger og brystkasse, når der hostes. Musklerne i brystet bliver overanstrengt, og det er svært at trække vejret ordentligt. Feberen kan være relativ høj.
Det er krævende for kroppen at komme af med alt det opspyt der er, hvad enten det er gult, grønt eller rødbrunt.
Sammenfald af lungen
En lunge der kollapser hedder med en lægefaglig term pneumothorax, og det giver selvsagt ondt i brystet.
Tilstanden kan opstå i forbindelse med skade eller slag, men kan også opstå spontant, og den resulterer i en stikkende smerte i brystet og besvær med vejrtrækning.
Myokardieinfarkt
Myokardieinfarkt er når mindst en af kranspulsårerne stopper til ved hjertet, hvilket giver stærke og længerevarende smerter midt i brystet.
Følelsen af ondt i brystet strækker sig over mere end en halv time og tilstanden bliver ikke bedre ved anvendelsen af nitroglycerin.
Smerterne har desuden for vane at stråle ud i enten kæbe eller i venstre arm, og man vil også kunne opleve åndedrætsbesvær, svimmelhed og koldsved.
Blodprop i lungerne
Følgende øger risikoen for en blodprop i lungerne eller lungeemboli, som det hedder i fagsprog:
- P-piller
- Rygning
- Operation
- Trombose – den lægefaglige term ved blodprop i et af benene
- Langvarigt sengeleje
Der er stor variation i styrken af symptomerne, da det afhænger af, hvor stor blodproppen er.
Ved de mindre blodpropper er der mindre udtalte symptomer som moderat besvær med at trække vejret, forbigående brystsmerter og måske hoste.
Ved store blodpropper optræder kraftige brystsmerter kraftigt åndedrætsbesvær, blodigt opspyt og evt. blå læber.
Lungekræft
Dett er er blandt de mere sjældne tilfælde, når det handler om ondt i brystet. Lungekræft ses nemlig hovedsageligt hos personer, der har røget i årevis, og det gør ondt i brystet at trække vejret og når der hostes blodigt opspyt.