Ny forskning: Folk, der går sent i seng, dør tidligere

Kristine Bugbee

348 uger siden

|

17/04/2018
Sundhed
Arkivfoto.
Arkivfoto.
Et omfattende britisk studie viser, at folk, der ynder at gå sent i seng, har større risiko for at dø tidligt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis du er typen, der både går sent i seng og står sent op, så kommer der her en nedslående nyhed.

Britisik forskning baseret på 50.000 personernes søvnmønstre gennem mere end seks år viser, at natteravne har en 10 procent større risiko for at dø for tidligt i forhold til A-mennesker.

Det skriver Daily Mail.

Ifølge professor i neurologi på Northwestern University Feinberg School of Medicine, Kristen Knutson, kan årsagen være, at B-mennesker forsøger at tilpasse sig A-menneskers verden, hvilket har konsekvenser for deres helbred. 

Samfundet er skruet sammen efter A-menneskers behov med tidlige mødetider, og det går hårdt ud over alle de mennesker, som finder det mere naturligt først at sove langt efter midnat og stå sent op. 

- Natteravne, der forsøger at leve som morgenmennesker, kan måske opleve, at det har konsekvenser for deres helbred, siger Kristen Knutson til Daily Mail.

Tidligere studier har vist, at det kan have negativ effekt på hjertet og stofskiftet at få sent i seng.

Den nye forskning er opsigtsvækkende, fordi den viser, at natteravne har en 10 procent større risiko for at dø tidligt, efter at man korrigerer for helbredseffekterne.

Ifølge Malcolm von Schantz, der er professor på University of Surrey, bør resultaterne tages dybt alvorligt, og man bør overveje, om ikke samfundet skal til at indrettes efter 'nattemenneskers' behov, så de kan få lov at møde senere og dermed ikke skal kæmpe mod kroppens naturlige rytme.

Der er mange, der ikke ikke kan sove tidligt. Foto: Shutterstock

Han tilføjer, at der kan være flere grunde til, at nogle mennesker går sent i seng.

Det kan både handle om, at de har et indbygget ur, der ikke matcher det ydre miljø, men det kan også bunde i stress, spisning på forkerte tidspunkter, for lidt motion, for lidt søvn eller alkohol. 

Den gode nyhed er, at Kristen Knutson mener, at B-mennesker heldigvis kan lave små ændringer, der kan vende de negative sundhedseffekter. For eksempel få mere fleksible arbejdstider.

- De bør ikke blive tvunget til at stå op og arbejde klokken 8. Få arbejdstider til at matche folks behov. Nogle folk er bare mere egnede til aftenvagter, siger professoren.

Dagplejemor forsvandt flere gange om dagen - så opdagede en kollega hendes hemmelige hule