Nu advarer din tandlæge: Sluk for e-cigaretten med det samme

Nils Würtzenfeld

318 uger siden

|

14/10/2018
Ny forskning peger på, at e-cigaretter øger risikoen for skader i munden.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

E-cigaretter har i mange år været et populært alternativ til almindelige smøger samt et yndet substitut, når rygere har forsøgt at lægge cigaretterne på hylden.

Det skyldes ikke mindst, at e-cigaretten er blevet lanceret som ‘det sunde alternativ til rygning,’ da man, i stedet for at fylde lungerne med røg, suger vanddampe ud af den elektroniske pind.

Alligevel har adskillige undersøgelser gennem de senere år påvist, de populære dampcigaretter langt fra er så ufarlige, som mange måske går og tror. Vanddampene kan eksempelvis give kroniske lungesygdomme, da de blandt andet er med til at skade immuncellerne i vores lunger og fremskynde inflammation.

Alligevel trodser mange danskerne advarslerne og fortsætter med at pulse løs på e-cigaretten, men nu melder også Tandlægeforeningen sig ind i koret af kritikere. Det skriver foreningen i en pressemeddelese.

Helt nye studier peger nemlig på, at e-cigaretter også kan være skadelige for munden og give tørhed, irritation og hoste, øge risikoen for parodontitis, caries og tandtab samt skade mundens celler.

- Mere og mere forskning peger på, at brugen af e-cigaretter kan give alvorlige skader i mundhulen, og derfor vil jeg gerne advare imod at tro, at e-cigaretter ikke har nogen konsekvenser. Vi kender ikke sundhedsrisikoen på lang sigt, så jeg frygter, at vi i løbet af de kommende år vil se følgevirkningerne, advarer Tandlægeforeningens formand Freddie Sloth-Lisbjerg.

Professor i tobaksforebyggelse Charlotta Pisinger står bag en større WHO-baggrundsrapport, der giver et samlet overblik over al relevant forskning om de helbredsmæssige konsekvenser af e-cigaretter.

Hun forklarer, at de almindeligste bivirkninger i mundhule og svælg er tørhed, irritation og hoste, men at flere studier også har fundet, at e-dampe skader cellerne i munden - faktisk på samme niveau som var man udsat for tobaksrygning.

Ifølge Charlotta Pisinger dukker der flere og flere enkeltstudier op, der indikerer, at e-cigaretter også kan forårsage andre komplikationer - blandt andet øget risiko for parodontitis og tandtab, samt undersøgelser der viser DNA-skader, hvilket tyder på potentiel kræftdannelse på lang sigt.

Helt nye studier peger også på, at smagsstofferne i e-cigaretter – eksempelvis menthol - kan give skader, og at e-cigaretter med søde smagsstoffer måske kan øge risikoen for caries. 

Derudover er der enkelte tilfælde, hvor en e-cigaret er eksploderet i munden på rygeren og har ødelagt tænder og mundhule.