Normalt blodtryk

webmaster

337 uger siden

|

04/07/2018
Sundhed
Normalt blodtryk
Et normalt blodtryk bør ligge under 140/90 mmHg. Sådan sikrer du et sundt blodtryk. - Foto: Shutterstock
Mange danskere har problemer med blodtrykket, og det bliver ofte mere udtalt med alderen. Her kan du læse mere om årsagen til problemer med blodtrykket, og hvordan problemer kan forbygges og behandles.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Artiklen indeholder affiliate links

Blodtryk er den kraft, hvormed blod kører gennem vores kredsløbssystem. Det er meget vigtigt med et godt blodtryk, fordi det er via den kraft, at ilt og næringsstoffer bliver transporteret rundt i vores kredsløb for at fodre væv og organer. Det er også vitalt, da det leverer hvide blodlegemer og antistoffer mod immunitet og hormoner som f.eks. insulin.

Blodtrykket er afhængig af med hvor stor kraft hjertet pumper, når blodet pumpes rundt, og den modstand blodkarrene har. Hvis blodet bliver pumpet gennem pulsårerne med et højere tryk end normalen er der tale om forhøjet blodtryk.

Normalt blodtryk

Hvis man har normalt blodtryk skal det ligge på omkring 120/80. Men med alderen kan blodtrykket stige, fordi pulsårerne bliver stivere. Livsstil, nervøsitet og andre faktorer påvirker også blodtrykket.

Hjertet er en meget stærk pumpe, og det tryk hjertet arbejder med, når det trækker sig sammen, kaldes det det høje blodtryk (systoliske). Når hjertet slapper af mellem to sammentrækninger, falder trykket igen. Dette tryk kaldes det lave blodtryk (diastoliske blodtryk).  

  • Normalt blodtryk ligger under 140/90 mmHg
  • Moderat forhøjet blodtryk ligger mellem 140/90-159/99 mmHg
  • Middelsvært forhøjet blodtryk ligger mellem 160/100-179/109 mmHg
  • Svært forhøjet blodtryk ligger over 180/110 mmHg

Hvis du ikke allerede har en blodtryksmåler, så kan den købes her eller her.

Hvilke faktorer påvirker mit blodtryk?

Disse faktorer kan have indflydelse på, om du har et normalt, forhøjet eller for lavt blodtryk:

Arveligt: Hvis en af dine forældre eller begge har forhøjet blodtryk, er der større sandsynlighed for du også får det. Hvis dette er tilfældet, anbefales det at familien får målt blodtrykket. Hvis i opdager nogen tegn på forhøjet blodtryk, skal i tage kontakt til en læge der kan undersøge jeres resultater.

Kost og ernæring: Det anbefales du spiser en sund varieret kost med mange frugter og grøntsager, samt et lavt fedtindhold. Usund kost kan give udslag i overvægt, åreforkalkning og højt kolesterol, og disse faktorer giver risiko for forhøjet blodtryk. Det frarådes at du indtager for meget salt, da det også kan forårsage forhøjet blodtryk.

Alkohol: Alkohol kan have en negativ indvirkning på kroppen, og det anbefales derfor, at du ikke drikker mere end de ugentlige anbefalede genstande fra Sundhedsstyrelsen. Blodårerne i ben og arme udvider sig og blive større, når du indtager alkohol, og det kan betyde at blodtrykket falder, og blodet skal nu pumpes gennem et større område. Det kan derved anstrenge dit hjerte, da det derved skal pumpe kraftigere, for at sikre den konstante gennemstrømning af blod igennem hele kroppen. 

Rygning: Nikotinen kan over tid resultere i åreforkalkning. Det opstår, når kolesterol og fedt aflejre sig i blodårerne, hvilket betyder, at blodet har mindre plads, og hjertet derfor skal pumpe hårdere og kraftigere, og det resulterer i forhøjet blodtryk.

Medicin: Der er meget medicin der kan medføre forhøjet blodtryk og ændre din hjerterytme. Hvis du lider af problemer med for højt eller for lavt blodtryk, er det derfor vigtigt at konsultere din læge, inden du starter med at bruge en eller anden form for medicin.

Gode råd til et sundt blodtryk

Det anbefales du som minimum dyrker en halv times motion om dagen, da det giver et sundt hjerte og normalt blodtryk, og det hjælper samtidigt med at vedligeholde en sund kropsvægt. Overvægtige har en større risiko for forhøjet blodtryk, da hjertet skal pumpe kraftigere, for at pumpe blodet igennem det ekstra væv, som overvægtige bærer rundt på. 

Kort fortalt, kan et sundt hjerte pumpe samme mængde blod med en lavere hjerterytme, både når du er aktiv og når du hviler. 

Det er vigtigt at være opmærksom på stress, da det det kan lede til forhøjet blodtryk. Stress opstår f.eks. når du ikke føler du har kontrol over din tilværelse, og når du ikke har mulighed for at få den nødvendige søvn, og ikke kan koble fra. 

Blodtrykssænkende medicin kan hjælpe mod forhøjet blodtryk, og har du fået ordineret medicin mod forhøjet blodtryk, er det livsvigtigt, at du tager den. Det er ofte nødvendigt at tage flere typer medicin for at få den rigtige blodtryksværdi. 

Hvis du ryger, er det en god ide at stoppe. Når du ryger stiger din risiko for hjertekarsygdomme. Blodkarrene tager skade, blodet størkner lettere, og blodårerne bliver mindre, og det er årsagen til, at rygere flere blodpropper. Allerede et til to år efter et rygestop er risikoen for en blodprop halveret.