En gruppe engelske læger advarer nu mod den såkaldte “lotus-fødsel”, hvor nybagte forældre lader barnets navlestreng sidde fast i moderkagen, til strengen selv falder af. Trenden findes også i Danmark, men ifølge lægerne kan der gå bakterier i moderkagen, som kan sprede sig til barnet.
Det plejer at være den nybagte far, der klipper navlestrengen, når barnet er kommet ud af mors mave. Men et stigende antal forældre vælger at tage barnet med hjem fra fødestuen og lade den nyfødte sidde fast til moderkagen, til navlestrengen selv falder i af løbet af et par uger. Glade og stolte viser forældrene deres baby frem på Instagram med en halv meter navlestreng forbundet til en moderkage i en spand eller en kurv.
“Lotus-fødslen” er ifølge dens tilhængere mere naturlig og nærende for barnet end den kliniske afklipning af navlestrengen, så snart barnet er kommet til verden.
Herhjemme i Danmark er trenden også i live, selvom der ikke foreligger tal på, hvor mange forældre, der vælger den sene afnavling på barnet. Fortalere for lotus-fødslen mener ifølge Dailymail.co.uk, at barnet udsættes for stress, når det skæres fra den naturlige blodforsyning, der strømmer fra moderkagen. Men der risikerer at gå bakterier i moderkagen, som kan overføres til barnet, fortæller den britiske lægestand, som advarer mod den sene afnavling.
Da britiske læger først stødte på trenden blandt nybagte forældre tilbage i 2008 udtalte en talsperson fra The British Royal College of Obstetricians and Gynecologists, at der let kan gå bakterier i moderkagen, da den er fyldt med blod. Kor efter navlestrengen er stoppet med at pulsere, er der ikke længere cirkulation til moderkagen, som blot er dødt væv. Altså en slem bakteriesluger.
“Hvis forældrene alligevel vælger ikke at klippe navlestrengen, anbefaler vi kraftigt, at at man holder stærkt øje med barnet for nogen tegn på infektioner,” udtalte en talspersonen ifølge Dailymail.co.uk.
På Instagram trender hashtagget “tree of life”, som supplement til billederne af de moderkage-forbundne børn. Lotus-fødslens disciple ser barnet være forbundet til moderkagen - livets træ - og naturen de første dage i tilværelsen.
Der findes da også forskning, som viser, at det kan være en fordel at lade navlestrengen bliver på barnet, da det kan tilføre barnet ekstra iltrigt blod. Men strengen skal ikke sidde fast i længere end tre minutter - så skal den klippes.