En kolorektal kirurg har givet et chokerende indblik i det stigende antal tilfælde af tarmkræft og afsløret fem fødevarer, der er knyttet til de alarmerende statistikker.
Dr. Zaghiyan, der bruger sin TikTok-konto (@drkarenzaghiyan_official) til at informere og støtte dem, der er berørt af sygdommen, advarede i sin seneste video om netop dette.
"Vi ser en alarmerende stigning i tarmkræft hos yngre mennesker. Selvom vi ikke ved præcis hvorfor, tyder forskning på, at det måske kan hænge sammen med, hvad vi spiser," sagde hun ifølge mediet Express i sin video.
Hun gik endda skridtet videre og listede de fem følgende fødevarer, da de udgør en potentiel fare for kroppen og i værste fald kan føre til øget risiko for tarmkræft:
Rødt kød
"Dette inkluderer oksekød, kalvekød, lam og svinekød. Regelmæssig indtagelse af rødt kød øger risikoen for tarmkræft med cirka 18%. Der er ingen kendt sikker mængde, og hvis du griller kødet over åben ild, øger det risikoen yderligere," sagde hun.
Forarbejdet kød
"Dette omfatter pålæg, bacon, pølser, pepperoni - alle former for forarbejdet kød. En daglig portion kan øge risikoen for tarmkræft med 15-35%," sagde Dr. Zaghiyan.
Hun tilføjede, at jo mindre man spiser, jo bedre, da der heller ikke her er defineret en sikker mængde.
Sukkerholdige drikke
Selvom det ikke er mad, advarede Dr. Zaghiyan mod sukkerholdige drikkevarer som juice og sodavand med højt indhold af fruktosesirup.
"To daglige portioner af sukkerholdige drikke fordobler risikoen for tarmkræft sammenlignet med dem, der drikker det mindre end én gang om ugen," påpegede hun.
Alkohol
Alkohol, herunder også både øl og vin, er en anden meget stor risikofaktor - især ved daglig indtagelse.
"Alkohol øger ikke kun risikoen for tarmkræft, men også for mange andre kræftformer," advarede hun.
Ultraforarbejdede fødevarer
Hun fremhævede også farerne ved ultraforarbejdede fødevarer som chips, morgenmadsprodukter, færdigbagte varer og mange typer brød fra supermarkedet.
"Disse fødevarer indeholder emulgatorer, kunstige sødestoffer og tilsætningsstoffer som farvestoffer, som kan bidrage til forskellige tarmsygdomme og tarmkræft," lød det fra hende.
Dr. Zaghiyan konkluderede, at data om disse fødevarer peger på risici fra mange vinkler, men understregede vigtigheden af at minimere indtaget af disse fødevarer.
"Ved at øge mængden af hele fødevarer - som frugt, grøntsager og fuldkorn - kan vi alle tage et stort skridt mod at reducere risikoen for tarmkræft," sagde hun.