Hvilepuls

webmaster

329 uger siden

|

30/07/2018
Sundhed
Hvilepuls
Hvilepuls for mænd og kvinder.
Det er vigtigt at kende din hvilepuls, fordi den i mange tilfælde siger en hel del om dit helbred og din form. Se, hvordan du finder den, hvad du kan bruge den til.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Din puls er den mærkbare og kortvarig udvidelse, der sker af din blodåre, når der pumpes blod igennem i forbindelse med at hjertet slår. Det trækker sig simpelthen sammen og sender blodet igennem alle blodårerne rundt i din krop.

Den hændelse mærker du som din puls, og den fortæller dig, hvor hurtigt eller langsomt dit hjerte slår.

Hvilepuls

Din hvilepuls er det antal pulsslag der forekommer pr. minut, når din krop er i hvile. Det er dog ikke nok, at du bare sidder ned. Ideelt set skal du ligge ned og foretage dig absolut ingenting.

Hvad er en normal hvilepuls?

Hvilepulsen ligger typisk mellem 40 og 100 hos en almindelig rask person -dog er det ikke ualmindeligt, at professionelle sportsfolks hvilepuls ligger helt nede omkring de 30. 

Tilstræb også, at den ligger under 80, og jo lavere jo bedre.

Hvilepuls kan variere meget fra person til person, og den er påvirket af faktorer som alder, køn, sygdom og stress og så er den også følsom over for nogle typer af medicin.

Det er vigtigt at pointere, at dette scenarie kun gælder for raske mennesker.

Hvilepuls for kvinder

  • Sportsudøver: 54-60
  • Glimrende: 60-64
  • God: 65-68
  • Over gennemsnittet: 69-73
  • Gennemsnitlig: 74-78
  • Under gennemsnittet: 79-84
  • Dårlig: 85+

Hvilepuls for mænd

  • Sportsudøver: 49-56
  • Glimrende: 57-61
  • God: 62-66
  • Over gennemsnittet: 67-70
  • Gennemsnitlig: 71-75
  • Under gennemsnittet: 76-81
  • Dårlig: 82+

Er en lav hvilepuls altid en positiv ting?

Du kan sagtens have en lav hvilepuls og være i dårlig form, og i så fald skyldes en usundt lav puls formentlig sygdom.

Lav puls ses bl.a. i forbindelse med sygdomme omkring hjertet, som blodprop i hjertet, hjertefejl, betændelse i hjertet og hjertekrampe.

Men det kan også have andre årsager. Eksempelvis kan forhold som højt blodtryk, lavt stofskifte, gigtfeber samt visse typer af medicin ligeledes resultere i en lav puls.

Pulsen falder ofte også, når man når op i en høj alder, for med alderen kommer der skader på hjertevævet.

Blandt de symptomer der kan vise sig ved lav puls, der vel at mærke er forårsaget af helbredsmæssige problemer, er sådan noget som åndenød, træthed og besvimelse.

Hvornår skal jeg måle hvilepulsen?

Det er bedst at tage din hvilepuls om morgen, når du lige er vågnet og stadig ligger i sengen.

En lav hvilepuls er udtryk for, at du generelt er i god form, fordi dit hjerte ikke har behov for at slå så ofte som et hjerte i dårlig form, hvis du ellers er rask.

Du kan ændre din hvilepuls ved at træne eksempelvis styrketræning eller cardiotræning, for jo stærkere dit hjerte er, jo mere blod kan det sende ud i kroppen pr. pulsslag, og dermed vil din hvilepuls falde.

Sådan måler du din hvilepuls

Der er flere måder at finde frem til din hvilepuls på.  

Den ene, den dyre, er at finde den ved hjælp af et pulsur, som du sover med en enkelt nat, eller en blodtryksmåler, som du kender dem fra lægen. 

Der fås også blodtryksmålere til hjemmebrug, men det er altså ikke nødvendigt at investere i specialudstyr for at måle din hvilepuls, og det er let at måle din puls uden gadgets.

Du kan sagtens mærke din puls adskillige steder på din krop. Du skal faktisk bare gå efter et sted, hvor der er en stor blodåre, som ligger tæt på overfladen. For de fleste er det lettest at bruge håndled eller hals til at finde pulsen.

Sådan gør du:

  1. Læg helt roligt og afslappet
  2. Nu sætter du to fingre, langfinger og pegefinger, på din halspulsåre og presser lidt, så du kan mærke pulsen. Du kan også bruge dit håndled, men det er lettere at mærke den ved halspulsåren.
  3. Brug et stopur til at tage tiden. Anvend f.eks. det i din telefon. Du behøver kun at tage tid i 20 sekunder. Tæl slagene inden for de 20. sekunder.
  4. Gang tallet med 3, så du får antallet pr. minut. Det tal er din hvilepuls.

Gør det gerne to eller tre dage i træk, for at sikre at du får et så præcist tal som muligt. Tag gennemsnittet af målingerne.

Hvor hurtigt kan jeg ændre den?

Hvis der ikke er nogle medicinske problemer, der står i vejen, vil du allerede efter 3-4 uger kunne spore en nedgang i din hvilepuls, hvis du eksempelvis går fra at være inaktiv til at begynde at træne.

Hvis du allerede er aktiv, kan det tage længere tid at flytte hvilepulsen, fordi du allerede er i form, og jo bedre formen er, jo sværere er det for pulsen at rykke sig længere ned.