Mange mennesker har problemer med maven - en stor del af dem, ved ikke hvorfor.
For mange skyldes maveproblemerne den kost, som de indtager.
Her er en række fødevarer, som du bør holde igen med, hvis maven driller.
Frugtsukker
Æbler, pærer, mango og vandmelon indeholder store mængder af frugtsukker - det kan give problemer med fordøjelsen hos følsomme maver. Et alternativ kan være at spise flere jordbær, kirsebær, blommer, kiwi, mandariner og blåbær i stedet.
Tyggegummi
Når du tygger tyggegummi, sluger du ekstra meget luft, og det kan give ubalance i maven. Du kan eventuelt spise halspastiller eller bruge mundspray i stedet.
Hvidt brød
Hvidt brød er hurtige kulhydrater med begrænset næringsindhold - ofte med sukker og meget gluten, som kan give bøvl med maven. Hvis fordøjelsen skal fungere, har du brug for vitaminer og mineraler. Spis groft brød med kerner i stedet.
Løg
Løg og hvidløg indeholder sukkerarter, som gærer i tarmen og påvirker følsomme maver. Brug eventuelt rodfrugter som gulerødder eller pastinakker i stedet for løg.
Kaffe
Koffeinen risikerer at give dig luft i maven og diarre - mens den for andre kan være gavnlig.
Mælkeprodukter
Intolerance over for laktose er udbredt og giver rumlen i maven, mavesmerter, luft i maven og diarre. Udvalget af mælkeprodukter uden laktose er efterhånden blevet bredt.
Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: