Forskere: Drik otte kopper kaffe om dagen og reducer risikoen for sukkersyge markant

Jakob A. Overgaard

265 uger siden

|

28/11/2019
Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Forskere har fundet en sammenhæng mellem kaffeforbrug og udvikling af metabolisk syndrom. Forskere siger, at fire kopper kaffe har sundhedsgavnlige effekter.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Forskere fra Italien og Spanien hævder, at et højt kaffeforbrug har en positiv effekt i forhold til udviklingen af type 2-sukkersyge, højt blodtryk og endda hjertesygdomme. 

Selv koffeinfri kaffe har ifølge denne undersøgelse sundhedsmæssige fordele. Forskerne fra universiteterne i Navarra i Spanien og Catania i Italien opdagede en forbindelse mellem kaffeforbrug og metabolisk syndrom, som betyder, at der er flere samtidige forstyrrelser i metabolismen, dvs. kroppens samlede omsætning af næringsstoffer og hormoner. Den betyder nedsat glukosetolerance, diabetes eller øget insulinresistens.

Metabolisk syndrom påvirker en stor andel af danskerne. De seneste tal viser, at hver sjette eller syvende danske er berørt af metabolisk syndrom. Måske skulle de drikke noget mere kaffe?

25% lavere risiko for type 2-diabetes

Resultaterne fra undersøgelsen pegede på, at man kan reducere risikoen for at udvikle type 2-diabetes med omkring 25%, hvis man drikker tre eller fire kopper kaffe om dagen. Dette forbrug er sammenlignet med ingen kaffe eller mindre end to kopper kaffe på et døgn. 

Undersøgelsen har haft fat i tusinder af nydiagnostificerede tilfælde af sukkersyge fra otte forskellige lande, og der påvises således en signifikant fordel i forhold til udvikling af sukkersyge ved at drikke flere kopper kaffe om dagen.

Hver ekstra kop kaffe, helt op til seks til otte kopper om dagen, reducerede risikoen yderligere med fem til ti procent.

Kaffe er forbundet med mange sundhedsgavnlige effekter

En af mændende bag undersøgelsen er lektor Giuseppe Grosso fra University of Catania. Hans forskning antyder, at polyfenoler fyldt med antioxidanter i kaffe spiller en stor rolle i forebyggelsen af metabolisk syndrom. 

Hans tidligere forskning viser desuden, at et moderat kaffeforbrug også reducerer risikoen for hjertekar-sygdomme og kræft.

I forhold til hjertekar-sygdomme, kan man reducere risikoen med 15% ved at drikke tre til fem kopper kaffe.