Flere danske kvinder får brystkræft: Denne ene livsstilsændring kan mindske risikoen

Ninna Andreasen

424 uger siden

|

30/09/2016
I dag rammes hver 9. kvinde af brystkræft. Det ser ud til at blive værre i fremtiden. Men med en enkel ændring kan kurven måske knækkes.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Antallet af danske kvinder, der får brystkræft, er stigende. I dag rammes en ud af ni kvinder af den frygtede kræftform, men frem mod 2034 ser det ud til at ville ramme endnu flere.

Stigningen skyldes dels, at vi alle sammen i gennemsnit bliver ældre, og flere derfor når at få brystkræft i deres levetid. Der er dog også en række ændringer i vores livsstil, som kan være synderen, skriver Søndagsavisen

Den del, man ikke kan gøre noget ved, er genetikken. Forskningsleder hos Kræftens Bekæmpelse Anne Tjønneland vurderer, at genetiske faktorer står for 30-40 procent af tilfældene af brystkræft. 

Omkring fem til 10 procent af de kvinder, som udvikler brystkræft i dag, har genetiske anlæg i deres DNA for at få det. For dem vil en livsstilsændring have minimal effekt, men de restende omkring 90 procent kan forebygges ved ændringer i hverdagen.

Anne Tjønnelund peger på flere ting, kvinder kan gøre for at mindske risikoen for brystkræft.

De første kender de fleste: Drop smøgerne og skær ned på alkoholen.

Den anden er lidt mere omfattende. Ved at få børn tidligere, reducerer man mærkbart risikoen.

Forskningen viser, at tiden mellem en kvindes første menstruation og den første fødsel har stor betydning for udviklingen af brystkræft. I denne periode er brysterne udsatte, og forbruget af cigaretter og alkohol rammer derfor ekstra hårdt.

Kvinder i den vestlige verden får tidligere og tidligere menstruation. Samtidig føder de færre børn og får dem senere. Det kan være en af årsagerne til, at brystkræft i modsætning til andre kræftformer forekommer hyppigere blandt veluddannede kvinder.