Vinterbadning er en opadgående "trend" som flere og flere dyrker.
Mens vinterbadere trodser iskolde bølger og isdækkede søer i jagten på bedre helbred, tyder ny forskning på, at det måske ikke er nødvendigt at kaste sig ud i havet for at høste fordelene.
Forskere fra University of South Australia har gennemgået 11 tidligere undersøgelser med data fra 3177 deltagere for at finde ud af, hvad det kolde vand egentlig gør ved kroppen.
Vinterbadning er blevet en folkesport i de kolde måneder, og mange sværger til de fysiske og mentale gevinster.
Ifølge forskerne kan kortvarige møder med koldt vand have en positiv effekt på både humør og velvære.
"Koldt vand kan mindske stress, forbedre din søvn og endda øge din livskvalitet," lyder det i pressemeddelelsen.
Studierne viser, at selv et kort koldt brusebad på 20 til 90 sekunder kan forbedre livskvaliteten markant for mange
Det skriver Illustreret Videnskab
Kortvarigt boost
Effekten stopper dog ikke ved det mentale overskud.
Når deltagerne nedsænkede kroppen i vand mellem 10 og 15 grader i mindst 30 sekunder, sås en tydelig reduktion i stressniveauet.
Effekten viste sig dog at være midlertidig og aftog efter cirka 12 timer. Også søvnen kan få et løft, men forskerne bemærker, at denne fordel primært gjaldt for mænd.
Selvom mange vinterbadere håber på et stærkere immunforsvar, fandt forskerne ingen beviser for, at koldt vand styrker kroppens forsvar mod infektioner.
De fleste effekter ser desuden ud til at aftage over tid, hvilket får forskerne til at konkludere, at vinterbadning ikke er en mirakelkur.
Ikke desto mindre kan de iskolde dyp give et kortvarigt boost til både krop og sind, hvilket for mange er grund nok til at holde fast i ritualet.