Ekspert: Derfor er det sundt at bruge ekstra tid på toilettet

Nils Würtzenfeld

344 uger siden

|

16/04/2018
Mange mennesker betragter toilettet som et frirum, hvor man kan finde ro i en travl hverdag.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De fleste af os kender det alt for godt. Toiletbesøget er egentlig afsluttet, men vi har ikke travlt med at komme ud og bruger derfor tid på et par hurtige onlinenyheder på mobilen, en ekstra lang tandbørstning eller blot et roligt øjeblik med lukkede øjne.

Og vi er ikke alene, når det kommer til at bruge tid på toilettet. I en ny undersøgelse, foretaget af YouGov på vegne af toiletproducenten Geberit, svarer 51 procent af de adspurgte, at de hver dag eller sommetider bruger længere tid på toilettet end nødvendigt for at have tid for sig selv. 

Undersøgelsen er foretaget blandt 1006 danskere, og ifølge meditations- og mindfulnessinstruktør Mayianne Dinesen, er det ikke underligt, at så mange mennesker vælge at bruge ekstra tid på toilettet.

- For mange er badeværelset det eneste sted, hvor man kan låse døren med god samvittighed, og ingen kan forvente at komme i kontakt med dig,” forklarer Mayianne Dinesen, der underviser private og virksomheder i at koble af.

Hun fortæller videre, at toilettet derfor er blevet et frirum i en travl hverdag.

- Arbejdslivet er blevet mere flydende og trækker i os på alle mulige tidspunkter. Og privat er vi på de sociale medier nonstop. Derfor kan det være svært at geare ned og mærke roen, uddyber hun.

Ifølge undersøgelsen er tiden, der bruges på selve toilettet, for de flestes vedkommende forholdsvis kortvarig. 49 procent svarer, at de normalt bruger under 10 min. på toiletbesøg om dagen, mens 40 procent bruger op til en halv time hver dag.

Selvom det ikke er sundt at sidde ned for længe, når man forrette sin nødtørft, så forklarer Mayianne Dinesen, at selv et øjebliks ro er sundt for det stressede sind.

- Selv et par minutter kan gøre en kæmpe forskel. Både for din mentale sundhed, og fordi flere undersøgelser viser, at vi præsterer bedre efter at have mediteret eller fundet roen. Det får nemlig hjernen til at aktivere evnen til at holde fokus og koncentrere sig. Desuden udløser hjernen glædes- og lykkehormoner – og glade mennesker præsterer også bedre, lyder det fra Mayianne Dinesen.

Selv anbefaler hun en simple øvelse, hvis batterierne skal genoplades i løbet af kort tid:

- Sæt dig ned og træk vejret hurtigt og dybt ud og ind gennem næsen 10 gange, så lungerne fyldes med luft. Vend derefter hovedet nedad, og pust ud. Øvelsen gentages to-tre gange, og til sidst sætter man sig og trækker vejret roligt og dybt et par gange, forklarer hun.

- Det er en effektiv måde at viske tavlen ren og genstarte energien og koncentrationen. Når man trækker vejret dybt gennem næsen, bliver der sendt beroligende gasarter ud til nerverne, som virker afstressende her og nu, siger Mayianne Dinesen.