E621 er et kemisk salt, og altså ikke et krydderi, selvom det omtales sådan, og kaldes også i daglig tale for MSG.
Når det kaldes for det tredje krydderi, er det fordi virkningen på en eller anden måde virker som om smagene træder tydeligere frem og alt smager af mere.
E621
Det kemisk fremstillede salt E621 er kendt for at forstærke smagen i den mad, som vi spiser, specielt i retter med kød, så vores smagsløg opfatter det som, at maden smager bedre.
Derfor bliver det også flittigt brugt i fødevareindustrien.
Der er dog ikke megen smag i smagsforstærkere, men de forstærker smag og dufte i stort set al anden mad.
E621 kaldes også for Mononatriumglutamat bedre kendt som MSG.
Mononatriumglutamat er et natriumsalt af aminosyren glutaminsyre.
Når det anvendes i madvarer, hvor der findes en ingrediensliste, vil det ofte fremgå som e-nummeret E-621, men det kan indgå i andre e-numre, og mononatriumglutamat samt andre glutamater bliver deklarerede med de e-numrene der går fra 620 til og med 625.
Hvor stammer MSG fra?
Mononatriumglutamat eller MSG smager af umami, der betragtes som den femte smag efter sødt, surt, salt og ikke mindst bittert.
Det blev brugt oprindelig i asiatisk mad, såsom i det japanske og kinesiske køkken, men har for længst fundet vej til fødevareindustrien mange forskelligartede fødevarer, hvor det som sagt for det meste fremgår som E621.
Oprindeligt brugte man tang til at udvinde det tredje krydderi i Asien, så det blev altså udvundet fra naturen, men i dag er det ofte fremstillet af ting som hvede eller soja eller af særlige bakterier.
Det indgår i dag i de fleste færdiglavede retter med kød og fisker og ikke mindst i diverse saucer, som du finder i kølediskene overalt i supermarkeder og hos slagtere og delikatesser.
Problemer med E621
Det er sjældent, at smagsforstærkere forbindes med tilstande som allergi eller overfølsomhed, men netop E621 altså MSG er kendt for at kunne udløse symptomer som kvalme, trykken for brystkassen og ikke mindst hovedpine hos nogle mennesker.
Det kan også give sig udslag i rødmen eller varme i kinderne, hvis man er allergisk.
Oprindeligt fil symptomerne betegnelsen "kinesiske restaurantsyndrom", fordi de første gang blev beskrevet hos mennesker, der havde indtaget et måltid på en kinesisk restaurant, men som sagt anvendes smagsforstærkeren i flere typer asiatiske køkkener og ikke mindst i fødevareindustrien, så det måske ikke en specielt retfærdig titel.
Det har gennem de sidste mange år været mistænkt for at være sundhedsskadeligt, men myndighederne har godkendt stoffet, så det er lovligt og det ikke bevist, at det er til gene for mennesker, medmindre at de er allergiske over for E621.
Derfor er det op til den enkelte at beslutte sig for, om de ønsker at undgå det eller om man er ligeglad med kunstige tilsætninger som MSG i sin mad.
Symptomerne er nemlig ufarlige ifølge sundhedsmyndighederne, men det er jo ikke ensbetydende med at man ønsker at putte noget i munden på sig selv eller sine børn, der kan udløse reaktioner fra kroppen.
Andre måder at opnå umami
Hvis du vil have ekstra smag i din mad på en naturlig måde, kan du som tidligere omtalt fremstille den af tang, men det er ikke den lettest tilgængelige. Det kan også købes i specialbutikker.
Men du kan også vælge at lave retten dagen for inden. Du har måske bemærket, at middagsrester med kød ofte smager bedre dagen efter eller endda to dage efter.
Det skyldes, at der opstår umami i retten, så det er altså relativ let at få adgang til endnu mere velsmagende mad ved blot at væbne sig med en smule tålmodighed og gemme lasagnen eller den sammenkogte kødret til den efterfølgende dag.
Anvend gerne fødevarer som parmesanost, kød eller fisk i de retter som du ønsker, skal opnå en mere intens smag. Dette er fødevarer med komplekse smagsnuancer og som har en dyb og intens smag i forvejen.
Salt forstærker også smagen af en ret på en naturlig måde, så ganske almindeligt køkkensalt kan der altså også skrues lidt ekstra op for.
Det er også en af grundene til at vi synes, at maden ofte smager af mere, når vi spiser ude. Kokke bruger en god mængde salt,
Det allervigtigste når det kommer til sundhed og mad er fortsat at følge sundhedsstyrelsens råd om at spise så varieret som muligt, hvad enten der er tilsætningsstoffer i eller ej.