Det er en ingrediens i tusindvis af folks yndlingsretter, der alligevel er blevet en skurk i manges øjne. Gluten - proteinet i hvedeprodukter som brød og pasta - undgås af rigtig mange personer af 'helbredsmæssige' årsager, skriver Daily Mail.
Men en af Storbritanniens førende eksperter på området har udsendt en advarsel mod populære glutenfri produkter på grund af potentielle sundhedsrisici.
Ifølge professor Tim Spector, ernæringsekspert og grundlægger af den populære ZOE-app, mangler nogle af de mest populære glutenfri fødevarer væsentlige næringsstoffer som fibre og mættende protein - hvilket kan dæmpe sulten og begrænse småspisning.
I modsætning til de glutenholdige alternativer er de fyldt med kemikalier som emulgatorer, der er blevet sat i forbindelse med stigende forekomster af tarmkræft blandt personer under 50 år.
I en video delt på TikTok analyserer Spector fire forskellige typer pasta og konkluderer, at den glutenfri version er den værste for dit helbred.
"Bliv ikke narret til at tro, at hvis et produkt er glutenfrit, betyder det, at det er sundere... Fuldkornsprodukter er ofte mindre forarbejdede," siger han i TikTok-videoen, der på kort tid fik tusindvis af visninger på det sociale medie.
Kun ganske få personer lider af cøliaki, hvor immunsystemet overreagerer på gluten. Denne tilstand betyder, at patienter oplever en række invaliderende symptomer, når de spiser gluten, herunder mavesmerter, oppustethed og diarré.
Med tiden ophobes skader i tarmen, hvilket ofte fører til alvorlige næringsstofmangler og nerveskader. Der er dog også en del af befolkningen, der lider af det, der kaldes uspecifik glutensensitivitet (NCGS). Dette er, når indtagelse af gluten udløser ubehagelige symptomer som oppustethed og uregelmæssige afføringsmønstre.
Forskere er endnu ikke sikre på, hvorfor nogle mennesker påvirkes af dette, og nogle mener, at det kan skyldes en nocebo-effekt - hvor forventningen om symptomer faktisk fremkalder dem.
"Der er i øjeblikket en stor dille med at købe glutenfri pasta og tro, at de er sunde. Men der er nogle problemer," siger Spector i videoen.
Mens han vælger en pakke glutenfri spaghetti, siger han: "Denne, der er lavet af ris og majs og emulgatorer, har faktisk meget lidt protein eller fibre. Den består af omkring syv procent fibre og omkring tre procent protein."
"Sammenlignet med almindelig hvede, der faktisk indeholder næsten seks procent protein og omkring to procent fibre. Hvis du vil have ekstra fibre, så vælg fuldkornsspaghetti. Denne har otte procent fibre og lignende mængder protein."
For de personer, der har brug for en glutenfri løsning, anbefaler Spector pasta lavet af røde linser, skriver Daily Mail.
"Jeg er begyndt at bruge dem i min madlavning, og de bliver hele tiden bedre. Disse har omkring samme fibre som fuldkornsspaghetti og omkring 12 procent protein. Kig på etiketterne og vælg sundt," siger han.
Tidligere studier har antydet, at glutenfri alternativer måske heller ikke er bedre for dig, der har et ønske om at tabe dig eller holde den slanke linje.
Forskere ved University of Hertfordshire analyserede de ernæringsmæssige profiler af mere end 1.700 fødevarer i supermarkeder og fandt, at med undtagelse af kiks, indeholdt glutenfri fødevarer mere fedt, salt og sukker samt lavere fiber- og proteinindhold end deres ækvivalenter.
Priserne var også markant højere på tværs af alle fødevarekategorier - den gennemsnitlige pris på glutenfrit brunt og hvidt brød samt hvidt og fuldkornsbrød var over fire gange højere end de almindelige ækvivalenter.
Om resultaterne, offentliggjort i Journal of Human Nutrition and Dietetics, konkluderede forfatter Dr. Rosalind Fallaize, at glutenfri fødevarer 'ikke tilbyder nogen ernæringsmæssige fordele sammenlignet med almindelige fødevarer'.
"De er ikke et sundere alternativ for folk, der ikke har brug for en glutenfri diæt," lød det også fra hende.