Derfor får du rødt skæg, selvom dit hår har en anden farve

Ninna Andreasen

421 uger siden

|

21/11/2016
Har du undret dig over, at dit skæg bliver rødt, selvom du ikke er rødhåret? Her er svaret på mysteriet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

November er måneden, hvor mange mænd lader skægget stå for at samle penge ind til forskning i prostatakræft under “Movember”-kampagnen.

I den forbindelse er der formentlig en del, som vil undre sig over, at de - trods mørke eller blonde manker - pludselig får røde stænk i ansigtsbehåringen.

Men hvorfor får så mange mænd rødt skæg, selvom deres hår ikke har antydningen af at være rødligt? Det er der en ganske god forklaring på, skriver Motherboard

For at nå til bunden i mysteriet har mediet talt med genetikforskeren Petra Haak-Bloem, som er specialist ved det hollandske Erfocentrum. Forklaringen er, at hårfarve er ganske komplekst i genetisk forstand.

- Generne, der bestemmer hårfarve, er såkaldt “ufuldendte dominerende arvelige egenskaber”. Det betyder, at der ikke er et enkelt gen, som dominerer over resten, men alle generne har indflydelse på hinanden, siger specialisten.

De samme gener kan altså komme til udtryk på forskellige måder. Det tillader en del forskellige udtryksmuligheder. En af dem er, at håret på hovedet har en anden farve, end håret under armene, i skridtet eller ansigtet.

Generelt arver folk ikke kun deres hårfarve fra forældrene, men også deres bedsteforældre og endnu ældre forfædre. Derfor er det muligt, at en tidligere forfader eller formoder havde en hårfarve, som pludselig kigger frem igen på grund af en ny kombination af gener.

Hårfarve bliver styret af mængden af melanin - eller pigment - i håret. Ikke alene styrer generne mængder af melanin og dermed din hårfarve, men også hvor meget hår du har.

Genet MC1R på det 16. kromosom spiller en vigtig rolle i forhold til, om man får rødt hår. Hvis man har dette gen fra begge sine forældre, bliver man stensikkert en rødtop og får lys hud.