Koreansk mad, musik, hudpleje og tv har vundet stor popularitet verden over i de seneste år. Fra kosmetik til K-pop og fænomenet 'Squid Game' har Korea faktisk haft rigtig stor indflydelse på populærkulturen de seneste år.
Denne interesse strækker sig også til den koreanske kost, som sammenlignet med blandt andet den danske er utrolig sund. Koreansk mad er kendt for sit høje indhold af grøntsager, lave kalorieindhold og brugen af fermenterede fødevarer med probiotika.
En særlig fødevare, der er begyndt at dukke op i flere andre lande, kan være hemmeligheden bag at styrke immunforsvaret, tilføre kroppen næringsstoffer og støtte hjertesundheden.
Kimchi - en fast bestanddel af næsten hvert måltid i Korea - er en ret bestående af saltede og fermenterede grøntsager, der ofte er lavet med kål. Her er nogle af de vigtigste sundhedsfordele ved kimchi.
Kimchi er fyldt med næringsstoffer
Trods et meget lavt kalorieindhold (kun 23 kalorier pr. 150 gram) er denne koreanske ret proppet med vigtige næringsstoffer.
Kimchi indeholder A- og C-vitaminer, jern, protein, natrium, fibre og B6-vitamin. Derudover bidrager K-vitamin i kimchi til knoglemetabolisme og hjælper med blodets evne til at størkne.
Det indeholder probiotika
Kimchi gennemgår en mælkesyrefermenteringsproces, der bruger bakterien Lactobacillus til at nedbryde sukker til mælkesyre, hvilket giver retten dens karakteristiske syrlige smag.
Andre bakterier, som udvikles under fermenteringen, såsom probiotika, kan have betydelige sundhedsmæssige fordele. Disse forbindes med forbedret hjertesundhed, hudtilstande og måske endda en lavere risiko for kræft. Dog kræves der mere forskning for at bekræfte disse fordele.
Det kan styrke dit immunforsvar
Lactobacillus-bakterien i kimchi kan muligvis styrke immunforsvaret. En undersøgelse viste, at mus, der blev injiceret med bakterien, havde et mere effektivt immunsystem. Dog mangler der forskning, der bekræfter denne effekt hos mennesker.
Det kan hjælpe med vægttab
Både frisk og fermenteret kimchi har lavt kalorieindhold, og undersøgelser tyder på, at retten kan fremme vægttab. En måneds undersøgelse af 22 personer med overvægt viste, at indtagelse af kimchi reducerede kropsvægt, BMI og kropsfedt.
Interessant nok viste de, der spiste fermenteret kimchi, større forbedringer i fedtprocent og blodtryk sammenlignet med dem, der spiste retten frisk.
Det kan forbedre hjertesundheden
Kimchis antiinflammatoriske egenskaber kan også reducere risikoen for hjertesygdomme. En undersøgelse med 100 personer viste, at indtagelse af 15-210 gram kimchi dagligt markant sænkede blodsukker og kolesterol, som begge er risikofaktorer for hjertesygdomme.
Kimchi kan købes i koreanske supermarkeder og i visse større supermarkeder i Danmark, men det er også let at lave retten derhjemme.