Undersøgelsen, der er foretaget af forskere fra Københavns Universitet og Herlev og Gentofte Hospital, peger på, at kosten i de tidlige graviditetsstadier kan have en betydelig effekt på barnets hjerneudvikling.
Det skriver TV 2.
Højt fedt- og sukkerindhold kan påvirke fostrets udvikling
Den vestlige kost er kendetegnet ved et højt indhold af fedt og sukker samt et lavere indtag af fisk, grøntsager og frugt.
Ifølge studiet kan denne kostform øge risikoen for diagnoser som ADHD og autisme hos børn.
David Horner, læge og postdoc ved forskningsprojektet Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC), forklarer, at forskerne har analyseret data fra mere end 60.000 mor-barn-par:
"Vi kan se ud fra vores data, at der er sammenhæng mellem metabolitter, som er små molekyler i blodprøver, og vestlig kost. Analyserne viser, at nogle af disse metabolitter påvirker risikoen for udvikling af ADHD," siger han til TV 2.
Ud over kosten er genetik en væsentlig faktor i udviklingen af ADHD og autisme.
Op til 80 procent af tilfældene skyldes genetiske faktorer, men den nye forskning viser, at miljøpåvirkninger, herunder kosten, også har betydning.
Analysen indikerer, at børn, der genetisk er i risiko for at udvikle ADHD og autisme, har den stærkeste sammenhæng med en vestlig kost hos moren.
Det antyder, at kostens indflydelse er mest udtalt hos dem, der i forvejen har en genetisk disposition.
Kostråd for gravide kan være utilstrækkelige
Ifølge David Horner er de officielle danske kostråd for gravide stort set de samme som for den øvrige befolkning, bortset fra anbefalingen om at spise mere fisk:
David Horner mener, at der bør laves flere studier på området for at sikre den bedste sundhed for børn. Han påpeger samtidig, at ernæringsbehovet stiger under graviditeten, hvilket kan nødvendiggøre en mere specifik vejledning.
Selvom studiet viser en tydelig sammenhæng mellem kost og barnets udvikling, betyder det ikke, at gravide helt skal undgå visse madvarer:
"Det er også vigtigt ikke at bekymre sig om at spise en burger eller chips. Det gør vi alle engang imellem," forklarer David Horner og påpeger, at den generelle balance i kosten er det afgørende.
Forskningen viser, at det særligt er i første og andet trimester af graviditeten, at kosten spiller en central rolle, da barnets hjerne er mest påvirkelig i denne periode.