Dansk forsker frygter at ny mutation slår vaccineprogrammet tilbage til start

Jakob A. Overgaard

196 uger siden

|

21/03/2021
Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De mange nye mutationer har været i medierne flere gange, og særligt den engelske variant har fået meget dækning. Det er dog ikke den engelske variant, som forsker og direktør for PentaBase, Ulf Bech Christensen, er bekymret for.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er derimod den brasilianske variant af coronavirus, også kalder E484K, som Ulf Bech Christensen er bekymret for.  Til Dagens.dk fortæller Ulf:

"Vi har testet mindst 46 efterskole-elever indenfor den seneste uge, som alle var testet positive med antigen/lyn-tests. De 45 var negative i vores PCR-test. Nummer 46 var stærkt positiv og med varianten E484K. Det tager STPS (Styrelsen for Patientsikkerhed, RED.) ikke alvorligt før jeg direkte får fat på den øverste leder for variantafdelingen. Danmark står nu med en potentiel stor smittekæde med denne variant, hvor de vacciner vi har brugt i Danmark ifølge studier kun har 10% beskyttelseseffektivitet."

I Danmark er den brasilianske variant stadig ikke så udbredt, men Ulf Bech Christensen er meget bekymret for, at den sløsede tilgang i forhold til at bryde de smittekæder, som opstår, reelt vil skabe en tredje bølge med varianten E484K, som vores vacciner ikke har tilstrækkelig beskyttelse imod.

Videoopslag kritiserer sundhedsmyndighedernes håndtering

I et videoopslag på sin Facebook-profil fortæller Ulf Bech Christensen desuden, at den smittede med varianten E484K var stærk positiv og vurderingen er derfor, at efterskole-eleven har været smittebringende i tre dage inden testen.

I de offentlige systemer fremgår den positive test lige nu udelukkende, som en ud af mange smittede indtil myndighedernes egen varitantest fastslår, at den smittede er ramt af den nye variant. Det sker ifølge Ulf Bech Christensen fordi myndighederne ikke stoler på PentaBases testresultater, og derfor måtte Ulf Bech Christensen selv ringe direkte til Styrelsen for Patientsikkerhed for at sikre sig, at blev taget hånd om lige præcis denne sag.

"I bedste fald vil det offentlige 36 timer efter at eleven er blevet testet positiv med en antigen-test have fået bekræftet, at prøven var positiv," fortæller Ulf i videoen, hvor han også fastslår, at han ikke tror på, at myndighederne endnu har fået lavet varianttesten.

Ifølge Ulf Bech Christensen kræver det en anden tilgang til tests, hvis vi skal være helt sikre på, at en ny bølge af denne escape-mutation ikke spreder sig i Danmark. Det kræver også, at myndighederne er klar til at gå i dialog med de private aktører, der rent faktisk kan håndtere hurtige og valide tests til mange danskere, så det hurtigt kan blive udredt, hvilken mutation en eventuel positiv test dækker over.

"Det mønster, jeg ser, er en potentiel ny bølge i Danmark, hvor vores vaccinationsprogram bliver slået tilbage til start. Jeg ser en masse testning, hvor der bliver råbt ulven kommer, så mange gange, at man ikke længere tager det seriøst," slutter Ulf Bech Christensen af.