Et lækkert alternativ til smør kan også give et markant sundhedsboost, viser ny forskning.
Undersøgelsen, der strakte sig over mere end tre årtier, har afsløret, at det kan være langt mere gavnligt for dit helbred at udskifte smør med plantebaserede olier såsom olivenolie, rapsolie og sojabønneolie - der alle er kendt for at være rige på umættede fedtstoffer i modsætning til smør.
Forskningen, der blev offentliggjort i JAMA Internal Medicine, viste, at personer, der indtog mere smør i stedet for disse olier, havde et højere BMI.
Denne gruppe var også mere tilbøjelig til at ryge, mindre tilbøjelig til at dyrke motion og mindre tilbøjelig til at tage multivitaminer.
Deltagerne, der indtog mest smør i undersøgelsen, havde en 15 procent højere risiko for dødsfald sammenlignet med dem, der spiste mindst smør.
Omvendt oplevede dem, der indtog flest plantebaserede olier, en 16 procent reduceret risiko for dødsfald sammenlignet med dem, der indtog færrest planteolier.
Risikoen for dødsfald faldt med 8 procent, når man spiste mere planteolie i stedet for smør. Sojabønneolie og rapsolie havde den stærkeste sammenhæng med reduceret dødelighed, skriver det britiske medie Express.
For hver fem gram smør, deltagerne indtog dagligt, steg deres dødsrisiko med 4 procent. Samlet set konkluderede undersøgelsen, at udskiftning af 10 gram smør dagligt med 10 gram plantebaserede olier medførte en 17 procent reduktion i dødelighed.
Undersøgelsen viste også en 6 procent reduktion i dødsfald som følge af hjertekarsygdomme og en markant 17 procent nedgang i dødsfald forårsaget af kræft. Personer, der dagligt indtog 10 gram planteolie, oplevede en 11 procent lavere risiko for at dø af kræft og en 6 procent lavere risiko for død på grund af hjertekarsygdomme.
Men det var ikke udelukkende positivt for dem, der foretrak planteolier, da denne gruppe viste højere forbrug af alkohol.
"At erstatte smør med plantebaserede olier kan give væsentlige fordele i forebyggelsen af for tidlig død," lød det fra forskerne som konklusion på deres undersøgelse.
Holdet af forskere antydede også, at de observerede fordele sandsynligvis er forbundet med det høje indhold af umættede fedtstoffer i planteolier.
De understregede dog vigtigheden af fremtidig forskning for at undersøge og sammenligne de metaboliske virkninger af at vælge planteolier frem for smør.