8 ting kun personer med depression forstår

Ronja Ryde

10 år siden

|

27/08/2014
Det kan være rigtig svært for folk med depression at sætte ord på de dystre følelser. Her er otte ting, deprimerede mennesker kæmper med - og otte ting, du kan gøre for at hjælpe en deprimeret ven.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

350 millioner mennesker lider lige nu af en depression, viser en opgørelse fra WHO.

For de mange mennesker, der hver dag kæmper en kamp med det evindelige røgslør, de føler, der er lagt ud over deres humør, kan det være rigtig svært at beskrive, hvad der foregår inde i deres hoveder. Både manglende vilje og den fysiske smerte kan få folk til at fungere rigtig dårligt i skolen, på arbejdet og til sociale arrangementer. Og ifølge WHO får mange depressive mennesker også angst-symptomer.

LÆS OGSÅ: Magnethjelm kan kurere svær depression

I lyset af det, har Huffington Post-blogger Lindsay Holmes lavet en liste med otte ting, folk med depression forstår - og hvad andre kan gøre for at hjælpe.

1. Det er frustrerende at blive bedt om at “tage sig sammen”
En depression er altså ikke noget, man bare lige vågner op fra en dag og er kommet over. Og antyder du det alligevel, er det ikke ligefrem støtte, du viser.
Ifølge depressionsekspert John F. Greden, er den slags udmeldinger et klart udtryk for uvidenhed om mentale sygdomme:
- Når (dine kære) ikke forstår, hvad der sker med dig, vil de reagere med kommentarer som ‘tag dig sammen’ eller ‘hold op med at have så ondt af dig selv’, siger eksperten til Huffington Post.
- De forstår ikke, at der ligger en sygdom og kemiske afvigelser bag det, så i stedet tyr de til den slags udmeldinger… Det er nok en af de største irritationsmomenter for deprimerede mennesker.

LÆS OGSÅ: 15-årige Elle begik selvmord: Hør hendes skjulte råb om hjælp

2. Folk forveksler konstant depression med tristhed
Det er en udbredt misforståelse, at depression bare er et resultat af at være overdrevet trist.
Men de to ting har intet med hinanden at gøre, understreger terapeut David Kaplan:
- Folk smider om sig på må og få med ordet ‘depression’. Men depression er en klinisk term - og ofte, når folk siger, de er deprimerede, mener de i virkeligheden, at de er triste. Vores ord har mere styrke, end vi tror, og det er altså vigtigt at skelne mellem de to ting, siger David Kaplan.

3. Der er ikke noget, der hedder “en lille sejr”
For folk, der lider af kronisk depression, eksisterer “de små sejre” ikke - for hver eneste bedrift er en kæmpestor sejr.
For dem, der ikke lider af depression, er helt almindelige dagligdagsrutiner helt naturlige handlinger. Men for deprimerede mennesker er det vanskelige opgaver, fortæller psykologiprofessor Jonathan Rottenberg.
- Hvorfor ligger de deprimerede i sengen hele tiden? Det er altså ikke for hyggens skyld. Det er fordi, deprimerede mennesker slet ikke kan tage sig sammen til at komme ud af sengen. Næsten enhver opgave bliver et bjerg, der skal bestiges, selv simple ting som at gå i bad eller tage tøj på.

LÆS OGSÅ: 15-årige Elle begik selvmord: Hør hendes skjulte råb om hjælp

4. ”Manglende energi” er ikke det samme som din typiske eftermiddags-sløvhed
Når klokken har passeret tre om eftermiddagen, og du tænker, at du nok hellere må tage dagens tredje kop kaffe for at kunne se frem til frihed om en time, er langt fra det samme som det lave energiniveau, en deprimeret person konstant oplever.
Den manglende motivation gør, at depression nogle gange kan få dig til at føle det, som om din muskler slet ikke fungerer, forklarer depressionseksperten John F. Greden:
- Det gør det meget svært at komme afsted på arbejde, at koncentrere sig, at grine og at holde fokus, når man har det så dårligt, forklarer han.

5. Der er også fysiske symptomer - og de er lige så forfærdelige som de mentale
John F. Greden forklarer, at der var engang, hvor depression blev betragtet som en humørtilstand. Men det er en stor misforståelse:
- For de fleste mennesker involverer sygdommen også store fysiske symptomer. Resultatet er, at man ikke betragter sig selv som deprimeret, men tror, at der er noget andet galt, siger depressionseksperten.
En depression kan nemlig være med til at forværre de eventuelle fysiske skavanker, du allerede har. Andre fysiske symptomer er rastløshed, dårlig fordøjelse, kvalme, hovedpine og muskelsvaghed.
- De fysiske symptomer, såvel som de humørrelaterede, påvirker deres rutine-livsmønstre. Det hele er forbundet, siger John F. Greden.

LÆS OGSÅ: Hver tredje dansker bliver psykisk syg i løbet af livet

6. Ting, der engang var sjove, er ikke så fornøjelige længe
Depression påvirker selv de mindste glæder i livet. At hænge ud med vennerne, sjove aktiviteter, ja, selv romantiske og intime stunder med partneren virker langt mindre interessante, end de gjorde før.
- Depression ændrer dit liv på drastisk vis, påpeger depressionsekspert John F. Greden.
Den manglende interesse, sammen med de fysiske symptomer, er to meget vigtige faktorer, når man skal stille diagnosen. Oplever du, at nogen i din omgangskreds viser disse tegn, anbefaler eksperten, at du henvender dig til dem med et åbent sind og tilbyder din støtte - blandt andet ved at hjælpe dem med at komme i behandling.

7. Det er svært at tale om sine deprimerede følelser
Når man har en depression, kan det være meget svært at sætte ord på de ting, der foregår inde i dit hoved - fordi du ved, at det ikke er alle omkring dig, der har det på samme måde. Især, når din sygdom er så stigmatiseret.
En undersøgelse viser, at kun 25 procent af de voksne, der lider af psykiske helbredsproblemer, føler, at folk kan relatere til mennesker med mentale sygdomme.
- En depression er et negativt syn på sig selv, på verden og på fremtiden, forklarer depressionsekspert John F. Greden
- Det er som om, alt ses gennem et par meget mørke briller… Det er ret normalt, når man er deprimeret, at tro, at ingen forstår dig - og det er virkelig, virkelig hårdt, siger eksperten.

LÆS OGSÅ: Hvad sker der med kroppen, når du sover for lidt?

8. Depression er en ubestemmelig størrelse
Enhver deprimeret person oplever sygdommen på sin egen måde - derfor anbefaler eksperter pårørende at behandle depressionsramte med empati.

Huffington Post-blogger Hannah Sentenac formulerer det sådan her:
- For nogle mennesker er medicinen strengt nødvendigt. For andre er er løsningen langvarig psykoterapi. Jeg antyder ikke, at min måde at komme videre virker for andre end mig. Jeg påpeger bare, at enhver har deres egen vej til lyset for enden af tunnelen - og det vigtigste er at holde sig på den. Giv ikke op, skriver Hannah Sentenac.