Undgå overflødelig fedtstof: Sådan kan du gøre lækkert mad sundere

Valdemar Lind

116 uger siden

|

01/09/2022
Sponsoreret indhold
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Airfryers er blevet et stadigt mere populært stykke inventar i mange danskeres hjem. Så: Hvor sundt er det egentlig at lave sin mad i en airfryer? Det har vi tænkt os at besvare i denne artikel. Og svaret vil nok overraske dig

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Indeholder affiliate links

Fordel #1: Du sparer på kalorierne med mindre fedtstof

Tænk på mængden af smør eller olie, som du påfører en pande, når du skal stege kød.

Der må endelig ikke ligge for lidt på panden, for ellers brænder kødet sig fast. Det gør nu heller ikke så meget med ekstra smør, for det betyder selvfølgelig også ekstra smag.

Men faktisk er de store mængder af fedtstoffer, som vi påfører panden når der steges, slet ikke nødvendige, hvis vi blot bruger en airfryer istedet.

Der er en simpel tommelfingerregel, som enhver med en airfryer kender til: én enkelt teske fedtstof til én omgang madlavning. Det er dét, du skal bruge.

Mindre fedtstof betyder færre kalorier i maden. Så bliver det nemmere at holde vægten – og det er sundt for os.

Og faktisk er det ikke bare af hensyn til vægten at du bør spare på kalorierne. Adskillige studier viser nemlig, at der er en stærk sammenhæng mellem indtag af færre kalorier i hverdagen, og markant længere levetid. Du kan finde en opsummering af studierne her.

En airfryer kan altså være en fremragende metode til at skære nogle kalorier i hverdagen fra. Så bliver det nemmere at holde vægten – og du øger altså også sandsynligheden for at komme til at leve længere.

Køb din airfryer her

 

Foto: Annoncør

 

Fordel #2: Airfryers kan mindske mængden af skadelige stoffer i maden

Måske har du hørt, at det kan være farligt at spise mad, der er brændt mørkt.

For eksempel skal du helst ikke spise for meget af det sorte på et stykke kød, der har ligget en smule for længe på grillen.

Det samme gør sig gældende, hvis din toast har været lidt for længe i risteren.

Det med, at forkullede madvarer er farlige, er faktisk en underdrivelse. For præcist det samme gør sig gældende for alle madvarer, der er blevet bare lidt for gyldenbrune.

Sjovt nok er det ikke det sorte i madvarerne, der er skadeligt for dig. Det er derimod biproduktet akrylamid, der opstår, når madvarer udsættes for høj varme.

Akrylamid dannes typisk i hverdagssituationer, hvor madvarer udsættes for høj varme i tilberedningen. Det kan fx være under bagning i længere tid, og især når maden steges på panden, eller frituresteges i ordinære fritureovne.

Akrylamid er under mistanke for at være et kræftfremkaldende stof. Når det indtages, og især hvis det indtages i større mængder, eller på jævnlig basis, så kan det altså øge din risiko for at udvikle kræft.

Nu til de gode nyheder.

Når du tilbereder din mad med en airfryer, så dannes der mindre akrylamid i maden.

Langt mindre.

Ifølge dette studie, publiceret i Journal of Food Science, så indeholder fødevarer, der er tilberedt i en airfryer, op til 90% mindre akrylamid, sammenlignet med fødevarer, der var traditionelt stegt.

Det er selvfølgelig vigtigt at huske på, at akrylamid nok ikke er det eneste skadelige stof, der dannes under varme-tilberedning. Der mangler stadig øvrige studier vedrørende dannelsen af andre stoffer under tilberedningen, samt deres potentielle skadelige effekter.

Køb din airfryer her

Fordel #3: Med en airfryer får du overskud til at lave mere mad derhjemme

Denne fordel ved at have en airfryer er mere indirekte – men den kan have en stor effekt på din sundhed.

En airfryer kan nemlig være med til at give dig mere overskud til at lave mad derhjemme, frem for at købe noget spiseklart med på vejen, eller bestille take-away.

I en hverdag, der bliver stadig mere hektisk og travl med børn og arbejde, har mange familier brug for løsninger, der kan gøre det nemmere og hurtigere at få god, sund mad på bordet om aftenen. Desværre kommer mange af de hurtige og nemme løsninger også med deres ulemper. Enten er de proppet med halvtomme kalorier – eller også har de fået et skud konserveringsmidler, så hatten passer.

Her er en airfryer altså intet mindre end ideel.

Airfryeren kan være med til at motivere dig til at lave god mad derhjemme. Den traditionelle friture er også fantastisk nem – men mange af os holder os fra dem, fordi vi ved hvor usund mad man får ud af friturestegning.

Med en airfryer får du alle fordele ved friturestegning, uden at ulemperne følger med. Så bliver det ikke nemmere at diske op med lækker aftensmad til hele familien.

Køb din airfryer her

Konklusion

Airfryers kan være med til at sikre sundere mad til dig og din familie derhjemme. Konkret har vi identificeret disse fordele, som en airfryer fremmer:

  1. Du kan nemmere holde vægten, når maden indeholder færre kalorier
  2. Du forlænger din forventede levetid, når du sparer på kalorierne
  3. Du mindsker din risiko for at udvikle kræft som følge af skadelige stoffer, der dannes under intensiv varme-tilberedning
  4. Du får lavet mere sund mad derhjemme, når du har det rette udstyr på plads i køkkenet

Der er garanteret flere sundhedsmæssige fordele ved at bruge en airfryer end dem, vi har nævnt her i artiklen. Så hvorfor ikke hoppe med på vognen, og få fingrene i en airfryer, hvis du ikke har en allerede? Du er også velkommen til at skrive en kommentar – eller at dele budskabet med din nabo.

Køb din airfryer her