Sådan lægger du et budget

Valdemar Lind

86 uger siden

|

21/04/2023
Sponsoreret indhold
Foto Pexels
Foto Pexels
Hvis du gerne vil have bedre overblik og mere kontrol over din økonomi, er det bedst at starte med at lægge et budget. Et budget er kort sagt en liste over dine forventede indtægter og udgifter i en given periode. På den måde kan du holde øje med, at der går mere ind end ud på din konto. Du kan også kategorisere de forskellige udgifter og på den måde få overblik over, hvad du egentlig bruger dine penge på. En anden smart ting ved et budget er, at du for eksempel kan sætte penge til side hver måned til udgifter, der kun trækkes kvartalsvist, halvårligt eller årligt. På den måde fordeler du udgifter ligeligt ud på alle måneder, så der ikke er måneder med ekstra mange udgifter. Det sikrer også, at du altid har penge på kontoen til dine faste udgifter. Det er forholdsvist simpelt at lægge et budget. Det kræver blot, at du kigger din bankkonto igennem og danner dig et overblik over dine faste udgifter og indtægter. Dine faste udgifter er de udgifter, du betaler hver måned. Det er for eksempel husleje, el, telefonabonnement, forsikringer, licens, streamingtjenester, kontingenter, afdrag på lån og lignende udgifter. Dine indtægter er de beløb, du får udbetalt hver måned. Det kan fx være din løn eller SU.  Skriv en liste med de faste udgifter og indtægter og beløbene tilknyttet de forskellige poster. Husk at notere indtægterne efter skat, så det er de reelle beløb, der kommer ind på din konto. Du kan enten notere i et Excel-ark eller downloade en skabelon online. Der er et hav af tilgængelige skabeloner online, som er skræddersyet til at lægge budget. Det kan også give dig inspiration til de forskellige budgetposter, så du ikke glemmer nogen af dine udgifter. Herefter trækker du udgifterne fra indtægterne, og dette er dit månedlige rådighedsbeløb. Ud fra dette beløb kan du også budgettere forskellige poster såsom mad, tandlæge, gaver, tøj og andre ting, som det også er nødvendigt at sætte penge af til. Når du har trukket alt nødvendigt fra, kan du eventuelt sætte nogle af de resterende penge over på din opsparing. Det beløb, der så er tilovers, er det, du kan bruge på lige det, du har lyst til. Biografture, koncerter og andet til at forsøde hverdagen. Selvom man lægger et budget, kan der dog opstå situationer, hvor du har brug for flere penge, end du har sparet op. Måske er du flyttet og mangler en ny sofa. Måske skal du booke en rejse til sommerferien og kan ikke vente flere måneder på at du har sparet pengene op. Hvis du har råd til at afdrage på et lån, kan det derfor være en løsning at tage et lån, så du får flere penge mellem hænderne på en gang. På den måde slipper du for at vente i lang tid på at spare pengene op og kan i stedet betale et månedligt afdrag. Tag et kviklån og betal pengene af efterfølgende. Det er dog en god idé at undersøge lånemarkedet, inden du skriver under på noget.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis du gerne vil have bedre overblik og mere kontrol over din økonomi, er det bedst at starte med at lægge et budget. Et budget er kort sagt en liste over dine forventede indtægter og udgifter i en given periode. På den måde kan du holde øje med, at der går mere ind end ud på din konto. Du kan også kategorisere de forskellige udgifter og på den måde få overblik over, hvad du egentlig bruger dine penge på.

En anden smart ting ved et budget er, at du for eksempel kan sætte penge til side hver måned til udgifter, der kun trækkes kvartalsvist, halvårligt eller årligt. På den måde fordeler du udgifter ligeligt ud på alle måneder, så der ikke er måneder med ekstra mange udgifter. Det sikrer også, at du altid har penge på kontoen til dine faste udgifter.

Det er forholdsvist simpelt at lægge et budget. Det kræver blot, at du kigger din bankkonto igennem og danner dig et overblik over dine faste udgifter og indtægter. Dine faste udgifter er de udgifter, du betaler hver måned. Det er for eksempel husleje, el, telefonabonnement, forsikringer, licens, streamingtjenester, kontingenter, afdrag på lån og lignende udgifter. Dine indtægter er de beløb, du får udbetalt hver måned. Det kan fx være din løn eller SU. 

Skriv en liste med de faste udgifter og indtægter og beløbene tilknyttet de forskellige poster. Husk at notere indtægterne efter skat, så det er de reelle beløb, der kommer ind på din konto. Du kan enten notere i et Excel-ark eller downloade en skabelon online. Der er et hav af tilgængelige skabeloner online, som er skræddersyet til at lægge budget. Det kan også give dig inspiration til de forskellige budgetposter, så du ikke glemmer nogen af dine udgifter.

Herefter trækker du udgifterne fra indtægterne, og dette er dit månedlige rådighedsbeløb. Ud fra dette beløb kan du også budgettere forskellige poster såsom mad, tandlæge, gaver, tøj og andre ting, som det også er nødvendigt at sætte penge af til. Når du har trukket alt nødvendigt fra, kan du eventuelt sætte nogle af de resterende penge over på din opsparing. Det beløb, der så er tilovers, er det, du kan bruge på lige det, du har lyst til. Biografture, koncerter og andet til at forsøde hverdagen.

Selvom man lægger et budget, kan der dog opstå situationer, hvor du har brug for flere penge, end du har sparet op. Måske er du flyttet og mangler en ny sofa. Måske skal du booke en rejse til sommerferien og kan ikke vente flere måneder på at du har sparet pengene op. Hvis du har råd til at afdrage på et lån, kan det derfor være en løsning at tage et lån, så du får flere penge mellem hænderne på en gang. På den måde slipper du for at vente i lang tid på at spare pengene op og kan i stedet betale et månedligt afdrag. Tag et kviklån og betal pengene af efterfølgende. Det er dog en god idé at undersøge lånemarkedet, inden du skriver under på noget.