Savner du en rolig søvn? Søvn er afgørende for en sund krop og psyke, og får du ikke sovet nok, eller sover du uroligt, kan det have store konsekvenser for dit helbred.
Måske mærker du allerede en større ro, når du kravler under en stor og tung vinterdyne. Mange mennesker bliver også afslappede, hvis deres partner ligger på dem med deres kropsvægt. Hvis du vil sove bedre og mere roligt, kan en tyngdedyne give dig en bedre søvn ved at lægge et beroligende tryk over hele kroppen.
Her kan du læse meget mere om tyngdedyner, og hvordan de virker.
Hvad er en tyngdedyne?
En tyngdedyne, der også kaldes for en kugledyne, er en dyne, der vejer mere end traditionelle dyner. I stedet for at dynen er inddelt i rum med dun, er rummene i stedet fyldt med små kugler eller andet, der giver ekstra vægt. Kuglerne kan være lavet af forskellige typer materialer, og de kan have forskellige størrelser.
En kugledyne er derfor bare en særlig form for tyngdedyne, der også kan være lavet med andet end kugler. Men fælles for tyngdedynerne er, at de er tungere, og de har en gavnlig effekt på at få kroppen til at slappe af og hvile.
De seneste år har der været mere forskning i, hvordan dyner med ekstra vægt kan afhjælpe uro hos blandt andet patienter med psykiske udfordringer. Og det viser sig, at de tunge dyner har en beroligende effekt på menneskekroppen generelt.
Hvordan virker en tyngdedyne?
Det er vigtigt at forstå, at krop og sind ikke er adskilt. Nervesystemet når ud i alle kroppens kringelkroge, og det er nervesystemet, der sender signaler fra hjernen rundt i kroppen.
Man kan groft opdele nervesystemet op i to dele, hvor det parasympatiske er afslappende og beroligende. Det sender signal ud om, at kroppen skal sænke pulsen og blodtrykket, og det gør dig klar til at hvile og sove.
Derimod er det sympatiske nervesystem aktivt, når du skal være klar til kamp. Det sender blandt andet stresshormonet kortisol ud i din krop, der sætter gang i processer, der får pulsen til at stige, så du er klar til at reagere hurtigt.
Når du skal sove, skal du derfor have aktiveret det parasympatiske nervesystem, så kroppen bliver klar til søvnen og falder naturligt til ro.
Sådan virker tyngde på kroppen
En tyngdedyne aktiverer det parasympatiske nervesystem. Det fungerer på samme vis, som behandlingsformen kaldet DTPS, Deep Touch Pressure Stimulation, hvor man anvender tryk og tyngde på kroppen til at berolige nervesystemet. Med DTPS kan man bruge et tæt kram, at svøbe personen stramt, en vest eller en dyne med vægt til at reducere uro.
Det er bevist, at DTPS sænker niveauet af stresshormonet kortisol, mens det hæver lykkehormonerne serotonin og dopamin. Kombineret giver det kroppen ro, og det fremmer en følelse af afslapning, søvn og tryghed.
Sov bedre med naturlig melatonin
Melatonin er kroppens helt naturlige sovemedicin, og studier har vist, at en tyngdedyne får kroppen til at udløse mere melatonin. Trykket giver ro og tryghed, og forsøgspersoner sov generelt bedre, når de lå under en dyne med ekstra vægt.
En dyne med ekstra vægt kan derfor være et afgørende redskab, hvis du kæmper med søvnløshed, fordi dit indre ur ikke stemmer.
Prøv en tyngdedyne – og mærk effekten
Der er mange forskellige dyner med vægt på markedet, og det er en god ide, at du vælger den, der passer bedst til dig. Derfor har vi samlet en liste med ting, du skal tage med i dine overvejelser, når du skal vælge tyngdedyne:
Vægt
Den vigtigste ting, du skal finde ud af, er, hvad din dyne skal veje. Som udgangspunkt skal en dyne med ekstra vægt veje mellem 8 og 12% af din kropsvægt. Du skal derfor finde en model, der har den rette vægt i forhold til din egen kropsvægt.
Størrelse
Hvor stor en dyne har du brug for? Det er vigtigt, at din tyngdedyne kan dække din krop, så vægten ligger jævnt fordelt over hele din krop. Nogle dyner kan du få i børnestørrelser, så hele familien kan få glæde af en bedre og mere rolig søvn.
Materialer
Det er en god ide, at dine tekstiler er fri for skadelige stoffer, når du skal have dem tæt på huden. Derfor bør du sørge for, at din seng, puder, dyner og sengetøj er godt for dig og sikkert at sove med. OEKO-TEX certificeringen er din garanti for, at de enkelte dele er testet for kemi, og at produktionen er ordentlig.
Isolerende effekt
Det er ikke alle dyner, der er lavet med ekstra lag udover selve kuglerne. En kugledyne er som regel ikke polstret med et ydre lag, så det kan være værd at tage med i dine overvejelser.
Hvis du skal sove med dynen hele året rundt, er det en god ide, du tjekker, om der er ekstra polstring i dynen eller ej, så du ved, om den bliver for kold i vintermånederne eller ej.
Vask og vedligeholdelse
En tyngdedyne er mere besværlig at vaske end en almindelig dyne. Dynen vil være meget tungere, og det er ikke alle dyner på markedet, der kan tåle at blive vasket ved høje temperaturer.
Du bør altid tjekke vaskeanvisningerne, så du ved, hvordan du holder dit sengemiljø rent og hygiejnisk.
Transport og opbevaring
Du skal være opmærksom på, at det er lidt mere besværligt at have en tung dyne med dig, når du skal overnatte ude. Den er naturligvis tungere at bære på, og den fylder også mere, når du pakker den ned.
Ella Tyngdedyne fra anew sleep
Hos anew sleep kan du få tyngdedyner til både børn og voksne, hvor deres tyngdedyne til voksne, kaldet Ella, kommer i 3 forskellige vægtklasser:
- 5 kg
- 7 kg
- 9 kg
De anbefaler, at du vælger en dyne, der vejer cirka 10% af din kropsvægt, så de dækker en række af vægtklasser.
Ella måler 140x200 cm, så det er en relativt stor dyne, så hele kroppen kan være dækket, når du sover. Den er oveni vegansk og allergivenlig, og den kan vaskes i vaskemaskine på 30 grader, men tåler ikke tørretumbling.
Tyngdedyne med 7 lag
Dynen Ella består af i alt 7 lag, hvor de yderste er fremstillet af OEKO-TEX certificeret bomuld. Inde i dynen er der først et lag af polyesterfibre, der sørger for en blød overflade og ekstra isolerende egenskaber.
Sidst er det inderste lag lavet med små glaskugler med en diameter på 0,8 mm. Glaskuglerne ligger i lommer, der sørger for at kuglerne ligger jævnt fordelt over hele fladen, så din krop får et ensartet tryk overalt. Oveni er glaskuglerne er lydløse, så de ikke larmer, når du forflytter dig under søvnen.
101 nætters garanti
Du får tid til at teste din tyngdedyne af, hvis du køber Ella hos anew sleep. De giver 101 nætters garanti, så du kan levere dynen tilbage kvit og frit, hvis du ikke er tilfreds.
Med til din dyne får du en praktisk opbevaringstaske, så du kan tage den med dig, mens du tester den og finder ud af, om den skal være en fast den af din soverutine.
Hvilken vægt skal min tyngdedyne have?
Det er ikke helt lige meget, hvilken vægt din tyngdedyne har. Du skal selvfølgelig stadig ligge behageligt, men vægten skal også være høj nok til, at du får den ønskede effekt.
Som udgangspunkt skal du vælge en dyne, der vejer mellem 8 og 12% af din kropsvægt. De fleste dyner med tyngde vil komme i forskellige vægtklasser, så du kan finde den, der bedst passer til dig.
Ligger du mellem to forskellige vægtklasser, kan du som førstegangskøber vælge den letteste. Har du derimod sovet med tyngdedyne før, kan du gå en vægt op. Det er selvfølgelig også en smagssag, men det kræver tilvænning at sove med en ny dyne.
Hvis du skal finde en tyngdedyne til dit barn, kan du bruge samme tommelfingerregel. Det er dog vigtigt, at barnet selv kan fjerne dynen fra ansigtet, før de sover alene med dynen.
Hvem kan bruge en tyngdedyne?
Alle kan i princippet bruge en tyngdedyne, så længe de selv er i stand til at flytte dynen fra deres ansigt. Derfor kan både små børn, unge, voksne og ældre have glæde af den beroligende effekt af en dyne med vægt.
Er du i tvivl, om du eller dit barn kan bruge en dyne med ekstra vægt, kan du altid konsultere din læge.
Hvem har særlig glæde af en tyngdedyne?
Nogle diagnoser og psykiske sygdomme kan give store problemer med søvn, fordi kroppen og hovedet er fyldt med uro. Det kan forværre symptomer, hvis man ikke sover nok eller roligt, og det kan skabe stor frustration i hverdagen.
Tyngdedynen har vist sig at have særlig gavnlig effekt, hvis du har udfordringer som:
- Stress
- Angst
- Depression
- ADHD
- Autisme
- PTSD
Dynen vægt vil gøre det nemmere at mærke kroppen. Den kan derfor være et værktøj til at give en større kropsbevidsthed og få ro, når hovedet stikker af. På den måde kan den både tages i brug, når kroppen er stresset og trænger til ro, eller du skal sove og ved, det kan være en udfordring at falde i søvn og sove uforstyrret.
Tilvænning kan være nødvendigt
Der vil altid være en periode, hvor du skal vænne dig til at sove med din nye dyne. Da det vil være en anderledes oplevelse, er det ikke sikkert, at du mærker de positive effekter, før du har sovet med dynen i cirka 2 uger. Derfor bør du give dynen en chance, før du afskriver den helt.
Hvis du ikke er tilfreds, har de fleste forhandlere en garanti, så du kan sende dynen tilbage og få pengene igen.
Det kan være en god ide, at du tjekker, om der er en garanti, hvis du stadig er i tvivl om, om en tyngdedyne er det rette valg for dig.
Sådan kan du gøre din søvn bedre
Det hjælper ikke at investere i en tyngdedyne, hvis du ikke gør andet for at sikre den gode søvn. Dynen skal indgå sammen med andre tiltag, der sammen skaber de bedste betingelser for en god søvn.
Faste rutiner
Kroppen er et vanedyr, og den foretrækker, hvis du fastholder rutiner og ikke afviger for meget fra dem. Hvis du ofte skifter rundt i sengetiderne, vil kroppens indre ur blive forvirret. Den vil derfor ikke kunne sende de rigtige signaler på det rigtige tidspunkt, så du falder til ro før sengetid.
Det bedste, du kan gøre for din krop, er at gå i seng og stå op på nogenlunde samme tid hver eneste dag – også i weekenderne. Det hjælper din krop med at holde en rutine, så du naturligt bliver træt, før du skal i seng.
Sluk for skærmene før sengetid
Når du er kravlet under dynen, skal du ikke ligge med din telefon eller tablet og scrolle. Skærmene udsender et blåt lys, der hæmmer udskillelsen af sovehormonet melatonin. Kroppen får simpelthen det indtryk, at det stadig er dag, og den derfor ikke skal sove endnu.
Hvis du vil gøre dig selv en tjeneste, så bør du slukke for dine skærme i god tid, før du lægger sig i sengen. På den måde kan kroppen nå at udskille melatonin, før du skal sove, hvilket vil give en mere afslappet og rolig sengetid.
Få motion i løbet af dagen
Det er måske en kedelig sandhed, men ikke desto mindre betyder det enormt meget for din søvn, om du har været aktiv eller ej. 30 minutters motion dagligt kan have en positiv effekt på din evne til at falde til ro og sove, når det er sengetid.
Skab rolige rammer
Dit soveværelse skal være et roligt sted, der indbyder til hvile og søvn. Derfor kan du også gøre en indsats for, at din seng bliver et helle, hvor du automatisk bliver afslappet. Skab en hyggelig og rolig ramme omkring sengen, så du naturligt føler dig godt tilpas, når du hopper i seng.
Du sover bedst, hvis der ikke er for varmt i dit soveværelse. Derfor kan du lufte ud i soveværelset, inden du går i seng, så der er lidt køligere i rummet.