Smerter i knæ om natten

Henrik Rothenbücher

319 uger siden

|

07/11/2018
Sundhed
Smerter i knæ om natten
Foto: Shutterstock
Det kan være rigtig ubehageligt med smerter i knæet om natten, men hvad skyldes det egentlig. Vi har taget et kig på, hvad den mest hyppige årsag til smerter i knæ om natten er.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der kan være flere forskellige årsager til, at man døjer med smerter i knæ om natten. Det kan både skyldes en dårlig sovestilling eller det kan skyldes overbelastning. Men hvis man lider af smerter i knæet, der blandt andet gør, at du har svært ved at sove om natten, så er den hyppigste årsag, at du lider af slidgigt i knæet.

Det anbefales, at du med stærke smerter i knæet vælger at søge hjælp hos lægen, da du her vil få den bedste vejledning til, hvordan du kan slippe af med dine smerter. Herunder kan du blive klogere på smerter i dit knæ, mens du venter på dit besøg til lægen.

Smerter i knæ om natten kan være tegn på slidgigt

Hvis du ikke for nyligt har overbelastet dit ben, eller skiftet madras, så du ligger med et andet tryk på dit knæ mens du skal sove, så tyder det meget på, at diagnosen er slidgigt. Herunder kan du blive klogere på slidgigt og få hjælp til, hvad du skal gøre, hvis du er blevet ramt.

Er slidgigt normalt?

Slidgigt er bestemt ikke unormalt i Danmark, hvor cirka 6 % af den danske befolkning lider af slidgigt i knæleddene. Det er dog typisk kvinder, der bliver ramt af det, og derfor vil man se over dobbelt så mange kvinder, der døjer med smerter i knæ om natten modsat mænd.

Det er dog især den ældre del af befolkningen, der bliver ramt af slidgigt. Op mod 45 % af danskere på over 80 år lider af slidgigt i knæene.

Hvad er årsagen til smerterne i knæet?

Der kan være mange årsager, der direkte eller indirekte er skyld i, at man kommer til at døje med smerter i sine knæ.  Slidgigt er en tilstand i leddene, hvor ledbrusken bliver ødelagt. Derfor vil ledfladerne glide mod hinanden og blive ujævne, og det medfører altså de smerter, som du har i knæet om natten.

Herunder kan du se de største bidrager til slitage:

  • Tidligere brud på knoglerne, der har gjort ledfladerne ujævne
  • Knæskader – Menisk- og korsbåndsskader.
  • Hvis man lider af kalveknæ eller er hjulbenet.
  • Arbejde hvor man skal tage mange dybe knæbøjninger
  • Hvis man er overvægtig.

Overvægt er en af de største syndere, når vi skal kigge på knæsmerter og årsagen til, at danskerne bliver ramt af slidgigt. Hvis man er overvægtig, vil der være 2-3 gange større risiko for, at man vil få smerter i knæ og i værste fald slidgigt i knæet.

Hvilke symptomer er der på slidgigt i knæet?

Det første symptom man typisk vil støde på, er smerter. Efter smerterne er indtruffet, vil man langsomt kunne mærke en stivhedsfornemmelse i knæet. Det gør blandt andet, at man ikke er ligeså fleksibel som man plejer, og det kan være svært at strække benene helt ud.

Symptomer kan også være synlige forandringer såsom hævelse eller deciderede ændringer i knæets form. Til at starte med vil smerterne ikke være vedvarende, og man vil derfor kunne opleve gode perioder uden deciderede men.

I takt med at slidgigten bliver værre, vil man også kunne mærke smerterne mens man hviler sig, og det er blandt andet årsagen til, at man får knæsmerter mens man sover.

Hvis man er fysiks aktiv, vil smerterne kunne mærke ved begyndelse af aktiviteten, men de vil gradvis blive formindsket i takt med at musklerne bliver varmet op. Smerterne vil dog være kraftige i knæet, hvis man dyrker langvarig eller kraftig motion.

Hvad kan man gøre mod smerter i knæet?

Det er ikke muligt at komme af med slidgigt i knæet, men det er til gengæld muligt at reducere og næsten fjerne de smerter i knæet, der holder dig vågen om natten.

Først og fremmest er der flere ting, som du selv kan gøre for at forebygge smerterne:

  • Motion og træning hvor du styrker de forreste lårmuskler
  • Aktiviteter hvor knæet ikke udsættes for en stor belastning. Cykling og svømning er gode aktiviteter med lav belastning for knæet.
  • Vægttab – Det vigtigste man kan gøre, er at tabe sig, hvis man er overvægtig. Det anbefales, at man taber sig mindst 5 %, hvis ens BMI-tal er over 25.

Efter de ting du selv kan gøre, er det også muligt at få behandling med medicin. Det første der anbefales, er paracetamol. Det er smertelindrende medicin, som du kan få uden en recept.

Derudover kan du få recept på gigtmedicin, som dæmper betændelsen i området. Det virker mest effektivt sammen med andet smertestillende medicin, men man skal være opmærksom på, at det i værste fald kan give mavesår.

Alternativt kan man vælge alternative behandlinger, hvis smerterne i knæet om natten ikke vil gå væk. Det kan blandt andet være fysioterapi eller en binyrebarkhormonblokade på sygehuset.

I første omgang er det dog meget vigtigt, at du søger læge med det samme, du mærker smerter i dit knæ.