Proteinholdig mad

webmaster

266 uger siden

|

14/10/2019
Hvor meget proteinholdig mad har du egentlig brug for og hvilke fødevarer indeholder mest?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvad enten du foretrækker dine proteiner fra planter eller fra animalske produkter, er de fleste mennesker godt klar over, at de har brug for proteinholdig mad.

Så mange proteiner har din krop brug for

Protein er de byggesten som vores krop har brug for til at holde kroppen vedlige. Den bruger byggestenene til at vokse og genopbygge, når der er behov for det og de indgår i vores celler, genopbygger vores muskler og får vores negle og hår til at gro.

Altså er der en grund til at så mange er besat af at få nok af dem.

Du kan få 20 forskellige proteiner gennem kosten, og otte af dem, er det der hedder essentielle, fordi din krop ikke kan producere dem selv og altså kun kan få adgang til dem via proteinholdig mad.

Det er individuelt, hvor meget protein man har brug for, og jo mere du træner, desto mere protein skal kroppen have for at kunne restituere efter træningen – specielt ved styrketræning.

En person på 70 kg, der højst træner moderat 1 gang om ugen og ikke er specielt aktiv har brug for ca. 56 g protein pr. dag.

En person på 70 kg, der styrketræner 2-3 gange om ugen, har brug for ca. 84 g protein pr. dag.

En person på 70 kg, der konditionstræner 2-3 gange om ugen, har brug for ca. 70 g protein pr. dag.

Proteinholdig mad

Der er mange former for proteinholdig mad både i dyreriget og i planteriget, og langt de fleste ting indeholder en smule protein, men du vil aldrig kunne få nok ved kun at spise grøntsager.

Animalske proteiner

Alt, hvad der stammer fra dyreverdenen, indeholder animalsk protein i et eller andet omfang. Det er sikkert også en af grundene til at det forhistoriske menneske i sin tid tog for sig af her, når lejligheden bød sig.

De fleste tænker på kødstykker mælkeprodukter og æg, når de hører ordet protein, men du kan også spise melorme og græshopper og den slags for at dække dit behov, hvis du er modig nok.

Også de nye typer kød, der har vokset i laboratoriet i stedet for på marken, indeholder naturligvis protein, så her kan du også dække dig ind med proteinholdig mad.

Top 20 over proteinholdige animalske produkter

  1. Melorme - 45,1 g protein pr. 100 g

  2. Parmesan - 39 g protein pr. 100 g

  3. Mozzarella 30+ - 29 g protein pr. 100 g

  4. Smøreost - 24,5-28,4 g protein pr 100 g

  5. Danbo - 23,7-28,4 g protein pr 100 g

  6. Tun - 27 g protein pr. 100 g

  7. Camembert - 30+: 25 g protein pr. 100 g

  8. Fjerkræ - 20-28 gram protein pr 100 g

  9. Emmentaler 45+ - 28 g protein pr. 100 g

  10. Rejer - 24 g protein pr. 100 g

  11. Laks - 21 g protein pr. 100 g

  12. Kød og pålæg - 11-22 gram protein pr 100 g

  13. Æggeblomme - 15 gram protein pr 100 g

  14. Skyr/fromage frais - 10-13 g protein pr 100 g 

  15. Æggehvide - 10 gram protein pr 100 g

  16. Ylette - 6,3 g protein pr 100 g

  17. Ymer - 6,1 g protein pr 100 g

  18. Yoghurt neutral - 3,8 g protein pr 100 g

  19. A38 - 3,7 g protein pr 100 g

  20. Mælk - 3,5 g protein pr 100 g

Ikke animalske proteiner

Er du ikke til animalske produkter af etiske årsager, kan du faktisk stadig spise kød, hvis du vælger det laboratoriedyrkede kød, der er dyrket på baggrund af celler fra dyr, men som rent faktisk aldrig har været et rigtigt dyr.

Og ellers er der jo en lang række grøntsager der også indeholder protein – dog ikke i så store mængder.

Til gengæld tyr mange vegetarer og veganere til tofu, der er fremstillet af soya og er forholdsvis smagløs og kan krydres eller de spiser bælgfrugter som for eksempel kidney bønner, der også er meget proteinholdig mad.  

Top 20 over proteinholdige madvarer uden animalske produkter

  1. Soya bønner - 36 g protein pr 100 g

  2. Linser - 27 g protein pr 100 g

  3. Peanuts - 25 g protein pr 100 g

  4. Hørfrø - 25 g protein pr 100 g

  5. Mungbønner - 24 g protein pr 100 g

  6. Peanutbutter - 23 g protein pr 100 g

  7. Guleærter - 22,0 g protein pr 100 g

  8. Pistacienødder - 21 g protein pr 100 g

  9. Mandel - 21 g protein pr 100 g

  10. Hvide bønner - 21 g protein pr 100 g

  11. Kikærter - 20 g protein pr 100 g

  12. Brune bønner - 19 g protein pr 100 g

  13. Cashewnødder - 17 g protein pr 100 g

  14. Havregryn - 13,2 g protein pr 100 g

  15. Fuldkornpasta - 13,1 g protein pr 100 g

  16. Mysli - 12 g protein pr 100 g

  17. Bulgur - 10,8 g protein pr 100 g

  18. Pecannødder - 10 g protein pr 100 g

  19. Tofu - 7,8 g protein pr 100 g

  20. Peberrod - 7,7 g protein pr 100 g