Vil gøre det dyrere: Flere partier støtter ny ide om kriseskat for danskerne

Mathias Madsen

142 uger siden

|

01/04/2022
Politik
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udover skattestigninger, så foreslår SF også at tage penge fra forsvarsbudgettet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis det står til SF's formand Pia Olsen Dyhr, så kan danskerne snart se frem til skattestigninger. 

TV2 skriver således, at det ifølge hende, Radikale Venstre og Enhedslisten ikke skal være ulandsbistanden, som skal betale for mere end 100.000 ukrainske flygtninge, som Danmark forventes at skulle tage imod.

Regeringen har ellers meldt ud, at regningen fra de mange flygtninge vil blive betalt med penge fra ulandsbistanden, men det mener støttepartierne ikke er den rigtige løsning. 

Til Berlingske har Olsen Dyhr udtalt: "Vi er ikke klar til at bruge mere fra udviklingsbistanden til flygtninge. Der er ingen tvivl om, at vi skal håndtere rigtig mange flygtninge – måske helt oppe over 100.000 – og det vil koste mange, mange milliarder. Vi kan ikke nedjustere dansk udviklingsbistand med det. Det ville være uansvarligt."

SF foreslår i stedet, at man indfører en såkaldt 'kriseskat', som danskerne skal betale for at betale den kommende regning. 

Derudover foreslår partiet, at pengene findes i forsvarsbudgettet, eller ved at staten må "køre med større underskud," hvilket burde være muligt, da den danske stat sidste år havde et overskud på 57,8 milliarder kroner

I starten havde et bredt flertal i Folketinget ellers indgået en aftale om at bruge to milliarder kroner fra ulandsbistanden til at betale for de 20.000 flygtninge, som de forventede, at Danmark skulle tage imod. 

Nu har det dog vist sig, at det tal muligvis bliver mere end femdoblet, og blandt andre SF mener derfor ikke, at ulandsbistanden fortsat er en realistisk løsning. 

Med det nye estimat har Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen også måtte indrømme, at regeringen ikke kan udelukke, at der kommer til at mangle penge til at betale for de mange flygtninge. 

Han har således udtalt, at man må "se bredere på opgaven," hvis Danmark ender med at modtage 100.000 flygtninge eller mere. 

"Jeg tror ikke, tiden er nu til at garantere, hvor vi ikke vil finde penge. Fordi vi står med en meget, meget betydelig udfordring," har han desuden udtalt til TV2.