Stor profil forlader parti efter 37 år: “Større radikal krænkelseskontrovers”

Nicolai H

15 uger siden

|

02/07/2024
Politik
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Ifølge formanden kan han ikke længere stå inde for at være en del af partiet.

Dagens topnyheder

En æra er forbi i Radikale Venstre.

Efter 37 års medlemskab har tidligere landsformand Klaus Frandsen valgt at forlade partiet, og retter en skarp kritik mod partiets hovedbestyrelse.

Frandsen peger på et alvorligt kulturproblem, som har tvunget ham til at tage afsked med partiet.

"Det, jeg har set, viser en giftig kultur, og gør, at jeg ikke længere kan stå inde for at være der," udtaler Frandsen til Berlingske. Han nævner en "større radikal krænkelseskontrovers", som har afsløret en usund intern kultur i partiet.

Som tidligere landsformand og statsrevisor har Frandsen været en fremtrædende figur i Radikale Venstre. Hans afgang skyldes en kompleks chikanesag, der har gjort det umuligt for ham at forblive i partiet.

Andre profiler i partiet, både nuværende og tidligere, bakker op om Frandsens kritik og peger på lignende problemer i hovedbestyrelsen.

Kristine Kryger, regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden for Radikale Venstre, tilslutter sig kritikken:

"Vi har et kulturproblem, og det skal vi have styr på med det samme. Hvis jeg skal blive i partiet, så skal det simpelthen løses."

Tilbage i januar 2024 trådte daværende landsformand Mikkel Irminger Sarbo og næstformand Kathrine Olldag tilbage efter anklager om chikane. Sarbo blev beskyldt for at have forsøgt at påvirke valget af en ny næstformand ved at bagtale kandidaten Rune Christiansen, som senere tabte valget.

Sarbo afviste beskyldningerne og forklarede til Berlingske, at hans intention blot var at bekæmpe upassende og intimiderende adfærd.

Klaus Frandsen blev medlem af den voldgift, der skulle undersøge håndteringen af sagen, men offentligheden har endnu ikke modtaget nogen konklusion.

Susan Kronborg Nielsen, tidligere folketingsmedlem for Radikale Venstre og nuværende medlem af Moderaterne, beskriver et møde i hovedbestyrelsen som et "vækkelsesmøde i en nyreligiøs sekt."

Klaus Frandsen bemærker, at et markant skifte i partiet fandt sted efter de tidligere politiske ledere, Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen, trådte tilbage kort tid efter hinanden. Ændringen har ifølge Frandsen været med til at skabe den problematiske kultur, som nu præger partiet.